{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasada SAD-a o rješenju za Mostar: Političari iz SDA i HDZ-a žele da grade lična carstva

3.7.2014. u 15:50
23
28
Ambasada SAD-a o rješenju za Mostar: Političari iz SDA i HDZ-a žele da grade lična carstva
23
Ambasada SAD-a o rješenju za Mostar: Političari iz SDA i HDZ-a žele da grade lična carstva
Više od dvije godine, Ambasada SAD-a i međunarodna zajednica podržavaju napore Ureda visokog predstavnika da se strankama pomogne da pronađu rješenja za Mostar, saopćeno je danas iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.
Više od dvije godine, Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), naveli su, ne pokazuju spremnost za kompromis, zbog čega trpe građani Mostara, jer im se time uskraćuje osnovno demokratsko pravo da biraju lokalne predstavnike vlasti.

Jučer je visoki predstavnik uputio pismo predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH tražeći od njih da hitno razmotre ovo pitanje da bi osigurali održavanje izbora u Mostaru u vrijeme opštih izbora u oktobru.

U svom pismu, visoki predstavnik nudi promjene Izbornog zakona koje je moguće odmah prihvatiti, a na osnovu okvirnog dokumenta kojeg su prihvatile svih šest stranaka.

"Na osnovu postojećih gradskih oblasti u Mostaru, ovim izmjenama bi se formirale tri izborne jedinice koje ne bi bile podijeljene rijekom. Konkretan cilj ovih izmjena je da se građanima Mostara omogući da konačno izaberu Gradsko vijeće. Podjednako je važno napomenuti da su navedene izmjene privremenog karaktera, a mandat novoizabranog Vijeća trajao bi samo do 2016. godine. U tom periodu izabrani zvaničnici bi trebalo da ponude svoju viziju grada i omoguće da se u Mostaru izbori održe istovremeno sa redovnim izborima u oktobru", navode iz Ambasade SAD-a.

Ustavni sud BIH je u svojoj odluci iz 2010. godine naložio izmjene Izbornog zakona. Politički lideri nisu ispunili taj zadatak. Političke stranke, posebno SDA i HDZ, već dugo izbjegavaju svoju odgovornost u Mostaru i sebično se fokusiraju na "izborne modele koji su u funkciji izgradnje ličnih carstava, dok građane koje bi trebali predstavljati ostavljaju na cjedilu".

"Ovaj prijedlog, međutim, nudi priliku za rješenje teške situacije sa kojom su suočeni građani Mostara - ukoliko lideri pokažu političku volju da djeluju. Građani Mostara već dovoljno dugo čekaju i zaslužuju pravo da izaberu Gradsko vijeće sada. A na strankama u Parlamentu BiH je da učine ono zbog čega su izabrane – da djeluju u ime građana i usvoje neophodne zakonske propise", istakli su iz Ambasade SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: