{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hill: Skandalozno je da političari u BiH nisu u stanju da naprave pomake

F
25.9.2013. u 15:29
11
38
Hill: Skandalozno je da političari u BiH nisu u stanju da naprave pomake
11
Hill: Skandalozno je da političari u BiH nisu u stanju da naprave pomake
Nicholas Hill
U zemlji u kojoj imate 40 posto nezaposlenih, u kojoj je ekonomska situacija loša u oba entiteta, prosto je skandalozno da politički lideri Bosne i Hercegovine nisu u stanju da naprave pomake oko veoma bitnih pitanja - upozorio je danas otpravnik poslova ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nicholas Hill.
Rekao je da se određena prioritetna pitanja u BiH trebaju riješiti, prvenstveno kako bi ona napravila pomak ka EU te da u tom smislu ponovo naglašava da je neophodno da se dođe do određenih rješenja do 1. oktobra i sastanka u Brisleu, kada je u pitanju provođenje odluke "Sejdić-Finci“.

"Jedan od naših prioriteta je i da vidimo da BiH napravi pomake ka članstvu u NATO savez i u tom smislu važno je rješenje o vojnoj imovini", istakao je Hill u izjavi novorima u Banjoj Luci te potvrdio da je vidljivo da ovih dana ima dosta razgovora o toj temi.

"Voljeli bismo da vidimo da to rezultira pomakom kako bi BiH aktivirala MAP", kazao je.

Naglašava da BiH mora krenuti u 21. stoljeće, odnosno da se zemlja mora modernizirati i da se njene institucije odgovornije ponašaju ka javnosti.

"Neposredne prepreke da bi se spomenuta pitanja riješila nisu tako velike da se ne bi mogle riješiti", kategoričan je Hill.

Ostaje da se vidi, dodao je, kakav će biti razvoj situacije u sljedeću sedmicu ili dvije.

Najavio je da se sutra namjerava pridružiti specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu na sastanku nazvanom "trojka“, kojem će prisustvovati državni ministar sigurnosti te ministri unutrašnjih poslova oba entiteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: