BiH
331

Obespravljeni radnici iz svih krajeva BiH poručili: Nećemo biti robovi!

Piše: Adisa Pobrić
Foto: N. G./Klix.ba
Protesti radnika u Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radnička klasa nikad nije bila složnija, poručeno je nakon završetka današnjeg mirnog protesta obespravljenih radnika, na koji je u Sarajevo iz svih dijelova Bosne i Hercegovine stiglo blizu pet hiljada ljudi.

U toku dvosatne mirne šetnje, koju je organizovao Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), radnici su krenuli iz Vilsonovog šetališta, a potom su ispred zgrada sedam institucija vlasti pročitali svoje zahtjeve koji se svode na poruku: "Radite ili idite, mi vama robovi nećemo biti".

Predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović izjavio je da je napaćena radnička klasa svim odgovornim u našem društvu poslala jasnu poruku.

"Probudili smo, nadam se, glavni grad Sarajevo, probudit ćemo i sve gradove u Bosni i Hercegovini. Poslali smo poruku svim odgovornim u ovom društvu u sedam institucija vlasti da konačno moraju da se probude. Dosta je spavanja, neka rade svoj posao! Ako neće da rade, neka nas ostave", rekao je Bajramović.

Na bučnim protestima, uz pištaljke, trube i vuvuzele, radnici su nosili i brojne transparente na kojima je pisalo i: "Ko će hraniti moju djecu?", "Radnici su vas birali, radnici će vas i smijeniti!", "Vratite nam dostojanstvo!", "Privreda je na koljenima, a vi i dalje ljenčarite!", "S vama ćemo u propast, a ne u Evropu!", "Skupe limuzine zamijenite za radničke cipele", "Političari, j***** li vi išta sem nas?".

U povorci koju su osiguravali policija i redari našli su se radnici iz Sarajeva, Visokog, Breze, Velike Kladuše, Goražda, Živinica, Banovića, Bugojna, Mostara i brojnih drugih gradova. Ispred zgrade institucija BiH, OHR-a, Parlamenta FBiH, a potom Predsjedništva BiH i Vlade FBiH su skandirali: Napolje, lopovi! i Kaznite lopove! ali su se tek rijetki pojedinci udostojili da pomaknu zavjese na prozorima svojih kancelarija i pogledaju demonstrante. Niko im se nije obratio.

Jedan od učesnika marša rekao je da ima četveročlanu porodicu i da samo on radi i to povremeno. Na pitanje kako preživljavaju, rekao je da su "mađioničari". Na pitanje novinara zašto su izabrali ovakvu vlast, radnici su odgovorili da ih nisu birali da kradu i sebi povećavaju plate na račun naroda.

Istakli su da situacija ne može biti bolja dok se vode polemike o opstanku BiH.

"Mi smo spremni tražiti nadoknadu materijalne i nematerijalne štete od onih koji su bili i jesu garant provedbe Dejtonskog sporazuma zbog svih negativnih posljedica koje radnici i građani BiH imaju zbog nerada, nemara i/ili nedobronamjernog djelovanja onih koji su tu da bi osigurali upravo provedbu Dejtonskog sporazuma. Prestanite se brinuti za svoje fotelje. Radite ili idite, mi vama robovi nećemo biti", poručili su radnici dodavši da su probijeni svi rokovi.

Tek malobrojni građani, pored čijih domova i poslovnih prostora je povorka prošla, pružili su im podršku izašavši da ih pozdrave.

Radnici traže osnovna radnička prava, borbu protiv korupcije i kriminala, bolje uslove za rad te izmjenu i provođenje zakona. Traže i suzbijanje rada nacrno, visokog stepena nezaposlenosti, neuvezivanja radnog staža i neuplaćivanja zdravstvenog osiguranja.

Današnjim protestom željeli su stvoriti pritisak na vlast i obećali su da će ovakvih okupljanja biti još. Ni jaka kiša u tome ih nije omela.

Radnici su skup napustili u uvjerenju da njihov dolazak i iz najudaljenijih dijelova BiH neće proći neopaženo, a istovremeno svjesni da se jednim protestom, ma kako masovan i bučan bio, situacija u ovoj zemlji neće promijeniti. Stoga ih je Bajramović pozvao da se u velikom broju pojave i na budućim demonstracijama.