BiH
7

Hiljade demonstranata protestovalo u Banjoj Luci, istakli da ne daju podršku protestima za JMB

Anadolija
(Foto: SRNA)
Nekoliko hiljada demonstranata, među kojima su studenti, demobilisani vojnici, penzioneri, aktivisti Građanske inicijative "Park je naš" i drugi, okupljeni na mirnim protestima pred zgradom Vlade Republike Srpske zatražili su ispunjenje njihovih zahtjeva i izrazili opšte nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti Republike Srpske.

Demonstranti su tražili ispunjavanje zahtjeva o izgradnji 4. paviljona u okviru studentskih domova, smanjenje cijena studiranja na master studiju, hitno rješavanje imovine hotela "Krajina", korjenite promjene u društvu, otvorenu borbu vlasti protiv organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma.

Povicima "Danas je Vulić, sutra ste vi", "Lopovi", "Rajko kopile", "Naprijed studenti", demonstranti su iskazali nezadovoljstvo pred zgradom Vlade aktuelnom političkom situacijom u RS-u.

Istakli su da neće pružiti podršku protestima za hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju, ali razloge nisu htjeli navoditi.

Demonstranti su se zadržali na oko 50 metara od zgrade Vlade RS-a, koliko im je i bilo dozvoljeno, nakon čega su formirali lanac i odigrali Kozaračko kolo, te se uputili prema Parku Mladena Stojanovića, nakon čega su počeli da se razilaze.

Uprkos zabrani Centra javne bezbjednosti Banja Luka za održavanje protesta, više stotina studenata danas su ipak krenuli u mirnu protestnu šetnju. Organizatori su sve vrijeme upozoravali demonstrante da poštuju pravila koja im je dala policija, da ne izlaze iz okvira zadate rute te da poštuju saobraćajne znakove.

Studenti, koji su krenuli iz paviljona 3. univerzitetskog kampusa i spojili se sa ostalim iz studentskog doma, paviljona 1. i 2., danas su mirnom šetnjom do zgrade Vlade Republike Srpske iskazali svoje nezadovoljstvo lošim uslovima studiranja. Studentima su se pridružili i demobilisani pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a tokom cijele šetnje i brojni banjalučki intelektualci i drugi građani.

U Gundulićevoj ulici, nedaleko od zgrade Vlade RS-a, demonstrantima su se priključili i članovi Građanske inicijative "Park je naš", koji podržavaju i Željka Vulića, kome je kompanija kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića pokušala oduzeti dio zemljišta kako bi osigurala pristupni put za stambeno-poslovni objekat kojeg gradi na prostoru nekadašnjeg parka u centru grada.

Protesti su prerasli same zahtjeve studenata za poboljšanje njihovog standarda, do izražavanja potpunog nezadovoljstva radom aktuelne vlasti u Republici Srpskoj.