Podnijeli apelaciju
283

Hidrogradnja: U UN-u imamo 322 miliona dolara, Libija plaća odštetu 30 miliona eura, a radnici umiru

Piše: M. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sindikat radnika Hidrogradnje predao je putem Udruženja za zaštitu ljudskih prava "Slobodni pogledi" apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom traži obustavu, kako su rekli, nezakonitog i neustavnog stečaja u ovom preduzeću.

Miralem Terzo je jedan od 628 otpuštenih radnika nekadašnjeg građevinskog giganta Hidrogradnje. Ističe kako je ovaj stečaj politički projekt političke oligarhije i da apelacijom traže samo da se provede ono što je Ustavni sud već odlučio - stečaj koji je nelegalan prema Zakonu o stečaju.

"Mi smo otjerani iz firme. Živimo u teškim uvjetima bez ikakvih sredstava za život. Za godinu dana umrlo je 19 radnika, a 250 penzionera ne može da ode u penziju. Naša sredstva su deponovana u UN-u u iznosu od 322 miliona dolara, o čemu je Vlada FBiH obaviještena, a mi imamo relevantnu dokumentaciju. Ista Vlada je uzela pozajmnicu od Hidrogradnje u iznosu od 23 miliona KM, koju nikada nije vratila. Zato smo otišli u stečaj. Taj novac će da uzme Vlada FBiH i politička oligarhija, a sirotinja će otići na biro i pomrijeti", rekao je Terzo.

Optužio je stečajnog upravnika Zijada Fazlagića da "isisava" stečajnu imovinu te da on kao penzionisana osoba ne može biti ovlašten za upravljanje stečajnom imovinom.

Predstavnik bivših radnika Redžep Tufekčić kazao je kako Fazlagić odlazi u Libiju po novac koji su radnici zaradili i odštetu koju su dobili, ali da radnike nije obavijestio o tome. Riječ je o 30 miliona eura.

"Ti ljudi iznajmljuju našu imovinu kao i kamenolom u Kaknju. Radnike su otpustili, a dali privatniku Zaimoviću da vozi našu rudu cementari. Izdaju hale u Briješću Turcima. Zašto mi kao radnici nismo mogli to raditi? Nama nije trebao stečaj, već reorganizacija firme, da pošalju u penziju ljude kojim 13 godina nije uplaćen radni staž. Povrh svega, presuda Ustavnog suda FBiH nije ispoštovana", naglasio je Tufekčić.

Radnici potražuju 76 miliona KM, na koje kao povjerioci, pravne i fizičke osobe imaju pravo prema zakonu i presudi.

U apelaciji traže da se, ukoliko se stečajni postupak nastavi, formira skupština stečajnog dužnika, izabere odbor povjerilaca koji će sačinjavati priznati razlučni povjerioci pravnih osoba, razlučni povjerioci priznatih osoba, priznate pravne osobe, proznati mali povjerioci, predstavnik radnik i advokat u vezi sa zaštitom imovine i prava radnika, kao i imenovanjem novog stečajnog upravnika.

Odlukom Ustavnog suda FBiH od 23. marta 2016. godine, svi stečajni postupci su ilegalni jer su članovi zakona 33. i 40. Zakona o stečaju proglašeni neustavnim. Prema ovim članovima, prije ostalih stečajnih povjerilaca namiruju se prvo potraživanja iz perioda privremene uprave, a troškovi stečajnog postupka i dugovi se namiruju iz stečajne mase. Radnici smatraju kako prvo trebaju biti zbrinuti oni, poručujući da je stečaj Hidrogradnje poprimio razmjere nastavka pljačke radnika, radničke imovina i državne imovine.