Ramiz Salčin
139

Heroji odbrane BiH: Gačanin koji je život dao za Novi Grad i slobodno Sarajevo

B. H.
Foto: Muzej Alija Izetbegović
Foto: Muzej Alija Izetbegović
Na današnji dan, 22. augusta 1992. godine u borbama za Nedžariće i Vojničko polje poginuo je jedan od heroja odbrane Sarajeva, Ramiz Salčin.

Ramiz Salčin rođen je 1954. godine u selu Gornji Igri u općini Gacko. Prije rata, negdje do 1985. godine, radio je u “Unioninvestu”.

Zajedno sa svojim saborcima Ramiz Salčin, koji je bio komandant Općinskog štaba Patriotske lige Novi Grad, organizirao je odbranu i spriječio izlazak agresorskih snaga na Mojmilo i tako doslovno sačuvao druga naselja, Dobrinju i Nedžariće, od okupacije.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Salčin je bio sudionik svakog ratišta na prostoru općine Novi Grad. Prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića Ramiz je preko Mojmila odveo na Dobrinju, jer je to bio jedini ulaz i izlaz s Dobrinje. Presudan je bio i za odbranu Mojmila koje je odbranjeno još u aprilu 1992. godine, kada je Ramiz Salčin sa svojim borcima i oružjem koje je nabavio spriječio agresore da zauzmu položaje na tom brdu.


Dan prije pogibije Ramiz je u Saraj-Polju, na mjestu gdje poginuo, razgovarao s TV ekipom, a snimak je prikazan na televiziji nakon njegove smrti.

"Nedžarići su takvo četničko naselje iz kojeg je najviše zla nanijeto ovom gradu, pogotovo Dobrinji, Aerodromskom Naselju, Alipašinom Polju, Olimpijskom naselju. To je jedna bastilja tako utvrđena da ima naoružanja i municije toliko da može stvarno razrušiti ovaj grad", govorio je tada Ramiz pred kamerom.

Imao je dva cilja, da se izbori za predaju kasarne "Viktor Bubanj" i da se oslobode Nedžarići. U bici za kasarnu teško je ranjen, a u Nedžarićima je izgubio život. Ukopan je na šehidskom mezarju na Kovačima.

Na dženazi Ramizu Salčinu još jedan heroj odbrane Mustafa Hajrulahović Talijan poručio je: "Svi će tvoji borci nastaviti tvoj put i ostvariti tvoj i naš zajednički san o slobodi Sarajeva i Republike nam Bosne i Hercegovine".

Ramiz Salčin je 1994. godine posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". Ulica gdje je poginuo, nosi njegovo ime, kao i sportska dvorana u naselju Alipašino polje.