Po strategiji za strana ulaganja
0
Hercegovina među deset najboljih regija južne Evrope
Komentari (55)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Neznam koji k. ste onda dolazili na sjever kad vam je dole tako dobro.Sutra će isto prićati i Sanđe a dolaze od tamo ko Kinezi.
gdje su hrvati tu su pare i prosperitet. hrvati su vrijedni, a bas tu i lezi njihov uspjeh.
a, gje je guzno crijevo? garant ih ni na listi 1000 nema.
AKADEMIK , pipo4EVER I Lloyd su jedan te isti lik koji SJEDI U KANCELARIJAMA sarajeva-x I PISE KOMENTARE. ZATO ´NJIHOVIˇ KOMENTARI GLATKO \"PROLAZE\" .. PROVJERITE...PROBAJTE SAMO DIO GADOSTI DA IZBACITE I BIT CETE AUTOMATSKI BLOKIRANI... Cilj ovg sajta je PROPAGANDOM prosiriti sto vise mrznju i STVORITI USLOVE ZA ONO STO TREBA DA SE DESI U SLEDECE DVIJE GODINE SA BOSNOM I HERCEGOVINOM. ONI VAS SMISLJENO PROVOCIRAJU I PRAVE BUDALE OD VAS, A VI SE UPITAJTE ZASTO I I DALJE POSTAVLJAJTE KOMENTARE..
potplacivanja za unosne poslove, nakon sto uzmu dovoljno soldi, otvaraju firme po HR, tamo nastave sa kr*adjom Hrvata u Hrvatskoj. Imaju tu i tajkuni HDZ iz HR ucesca, koji onda u vidu pomoci zapadnoj Hercegovini placaju proviziju za unosne poslove u BiH, citaj u FBIH. Tako da Jure Radic i njegov IGH i u centru Bascarsije izlaze iz pastete, pa su dobili posao projektovanja koridora 5c, pa su projektovali bilion tunela i bilion mostova od Sarajeva do Mostara, da ne pricam da su projektovali trasu kako je HDZ BIH zelio, preko nacionalnih spomenika kulture, da ne spominjem njegovo \"remek djelo\" Maslenicki most i Dalmatinu, koje su vise zatvoreni nego otvoreni zimi. Mogao bih ovdje pisati roman o tome, medjutim mislim da je ovo dosta da shvatis sustinu, radi se o kriminalnom, ne poslovnom okruzenju. Mislim sta ti isti rade po Hrvatskoj, u FBIH im je raj za krim aktivnosti.
nastavak ... u smislu da halfovi iz HDZ BIH hercegovackom lobiju i halfovima iz HDZ HR su osiguravali unosne poslove u BiH ili rasprodavali BiH drzavno bogatstvo. Primjer energetski kompleks Busko Jezero kojeg je prema nekim izvorima HEP HR dobio za stan u Zagrebu. Naravno kriminalna otimacina iz SOKO Mostara je tu samo jedna mala prica sa velikom pljackom, pa onda Aluminijum o kojem se sve zna, osim da jos uvijek vecinskom vlasniku FBIH ne uplacuje dividendu, uz to sto prikazuje puno manji profit nego jeste, dobivao godinama struju ispod totalne trzisne cijene i time se iz EP BIH preljevalo politickom odlukom svake godine oko 100 miliona EUR. Znaci sta rade zapadni Hercegovci, tacnije krim milje u HDZ BIH? U talu sa hercegovackim klanom iz HR, prvo pljackaju BiH na sve moguce raspolozive nacine bilo to pljackom, utajom poreza, carina, lobiranjem za poslove, korupcijom, talovima sa bosnjackim halfovima u vlasti u vidu ...
Luka Rajic, zapadni Hercegovac, prije rata kamiondzija, ne znam koje godine prodao prehrambeni kombinat Lura za 300 miliona EUR francuskoj firmi. Stekao ogromni kapital tako sto je neposredno pred rat kamionom iz Narodne Banke Hrvatske prevozio vec tad bezvrijedne dinare u BiH i mjenjao ih za njemacke marke. Samim tim sto je u sve bila ukljucena NBH, mozete misliti o kolikim stotinama miliona maraka se radilo. Da bi oprao lovu, kupio prehrambeni kombinat Luru, da bi to kasnije prodao Francuzima za 300 miliona EUR. Takvih primjera koliko hoces. Sistem je vrlo jednostavan. U ratu ili nakon rata svercom, pljackom, utajom poreza ili carina na uvezenu robu (kao sto je bio slucaj sa cijelim brodom uvezenih televizora) neki zapadni Hercegovci su se preko noci enormno bogatili. Isto tako u HR postoji hercegovacki klan kojem hercegovacki klan u BiH preko sistema konstitutivnosti Hrvata u BiH vlasti osigurava unosne poslove uz proviziju, da ne spominjem lovu iz Hrvatske koja je isto provizija
Loyd koonjino turska zaprezna.... To sto Hercegovci imaju i zbog cega si ti tako zavidan i isfrustriran su stekli mnogo postenije vec neki tvoji preci ili sam ti...Da te podsjetim samo a ti to vrlo dobro znas da su Hercegovci bili jako diskriminisani i proganjani od onog sistema(necu sad reci spravom ili bez razloga) ali je cinjenica da bivsa drzava nije napravila niti jednu jedinu fabriku u zapadnoj hercegovini te je stanovnistvo tog kraja bilo prisiljeno da ide trbuhom za kruhom sto u Hrvatsku sto dalje u bijeli svijet. I to je mozda i dobra okolnost po njih. Sad svaka druga familija ima nekog koji zivi vani i zaradjuje odlicno. A vi ste ljubomorni a niste svjesni da ce mozda i vasa sljedeca generacija koja je u uzbjeglistvu uciniti nesto za svoj kraj po uzoru na \"skutore\"
Divi samo onog plavog neba u etno selu. Pa ja samo da mi pokazu sliku neba bez iceka drugog, znao bi po plavetnilu da je to nebo nad Hercegovinom. Da ne spominjem boju Neretve. Samo centimetar da joj uslikaju znao bi da je to NERETVA. Mirise ljetnje noci da ne spominjem...
@akademik, jesi ti svjestan da si ti potomak tursko-arapskog kopileta i da tvojim venama tece tursko-arapska krv?
http://www.fdimagazine.com/news/fullstory.php/aid/3234/European_Cities___Regions_of_the_Future_2010_11.html?current_page=2 U ovom izvjestaju se ne spominje Hercegovina!
U Sarajevo se prije rata iselilo oko 5 000 Hercegovaca iz Mostra, Gacka, Bilece, Trebinja, Nevesinja.. Od tih 5 000 Hercegovaca 10 000 (DESET HILJADA) SU BILI DIREKTORI U SARAJEVSKIM PREDUZECIMA(NIJE BILO VISE PREDUZECA), ZATO STO SU NEKI IMALI I PO DVIJE, TRI FUNKCIJE.. STA CES..HERCEGOVINA JE U TO VRIJEME IZVOZILA INTELIGENCIJU A UVOZILA SIROVINE IZ BOSNE... IZGLEDA DA VISE NE ZELE DA IZVOZE SVOJU PAMET, A SIROVINE MOGU UVESTI KAD GOD ZAZELE...TO JE SRECA ZA BOSNJE JER SU ONI SADA NABILI KURTON NA GLAVU I MISLE DA SU NEKI K U R A C..
Hercegovina je Bosna, svakako da bi trebala biti razvijena. Naravno problem je taj kako je to stekla? Kradja prije svega, sto u Bosni na utaji poreza i carina sto u Hrvatskoj, plus kako smo vidjeli na primjeru Jelavica koji je optuzen za kradju love, Hrvatska ubrizgava u Hercegovinu veliku lovu dok istovremeno u Hrvatskoj ljudi rovare po kontejnerima. Nazalost Hercegovina nema privredne snage nista biti razvijenija od ostatka Bosne, poenta je ta da su u proslosti masovno utajivali porez i carinu, da su krali sto u BiH sto u Hrvatskoj, govorim o zapadnoj Hercegovini. Naravno ima i izuzetaka, ne mogu grijesiti dusu, nisu svi isti, medjutim dosta ih jeste takvo. Recimo Aluminijum i dan danas ne uplacuje dividende vlasniku FBiH, Telekom iz Mostara redovno prikazuje manje prihode kako bi sto manje platio poreze, dok recimo firme iz ostalih BiH sredina mora placati doprinose kako bi se pravili autoceste, bolnice, skole, mostovi Tudjmana, cak i u toj istoj zap. Hercegovini.
Ne zaboravimo i Stari Most... Meni isto paše sredozemna klima u Hercegovini i blizina mora.. Ma Hercegovina je najbolji dio BiH za život, pogotovo Zapadna... A masa Bosanskih Hrvata se preselila tamo.. U zadnje vrijeme i nešto Bošnjaka na privremenom radu...
Hercegovina je svakako najperspektivnija regija, pogotovo Zapadna, pogledajte samo kuće tih ljudi... nedavno prolazio kroz Široki Brijeg, palača do palače... Znam nekoliko žena iz Bugojna otišle radit u Široki u tvornici, imaju plaćen stan i 700 KM plaću, a u Bosni radile isti posao za 300 KM! Skidam kapu tom narodu dole, a i svi biseri naše zemlje se nalaze doli poput Hutova Blata, Međugorja kao mjesto vjerskog turizma, Blagaj, vodopad Kravice...