{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hercegovina među deset najboljih regija južne Evrope

F
19.2.2010. u 17:25
0
55
Hercegovina među deset najboljih regija južne Evrope
0
Hercegovina među deset najboljih regija južne Evrope
Etno selo "Herceg"
Specijalizirani časopis za direktna strana ulaganja - FDI Magazine, koji je 2001. godine pokrenula Financial times grupa, svrstao je regiju Hercegovina u top 10 južnih evropskih regija u kategoriji strategije promocije stranih ulaganja u sklopu konkursa za Evropski grad i regiju budućnosti za 2010/11 godinu.
Tako se Hercegovina našla u društvu s poznatim evropskim regijama kao što su Ciudad de Madrid i Catalonia u Španjolskoj, Piemont u Italiji te Međimurje u Hrvatskoj.

Naime, FDI magazine svake godine objavljuje natječaj za izbor europskog grada i regije budućnosti u kontekstu privlačenja stranih ulaganja.

U 2009. godini na konkurs se prijavilo 233 grada i 142 regije. Regionalna agencija za razvoj (REDAH) prijavila je regiju Hercegovina kao perspektivnu za ulaganja i prezentirala je sve mogućnosti i instrumente koji su na raspolaganju zainteresiranim ulagačima u Hercegovinu, što su stručnjaci koji su šest mjeseci radili na selektiranju i rangiranju gradova i regija prepoznali i nagradili, stoji u saopćenju iz REDAH-a.

Ovo je samo dokaz da se i u teškim ekonomskim vremenima i u iznimno složenim političkim prilikama, kao što su u Bosni i Hercegovini, može napraviti iskorak s kvalitetnim projektima i kvalitetnim pristupom. Pokazalo se da je uloga REDAH-a, kao regionalne razvojne agencije za Hercegovinu, od iznimne važnosti u mobilizaciji kako domaćih tako i stranih resursa, te u promociji regije.

Jedna je od ključnih aktivnosti REDAH-a izgrađivati i promovirati povoljnije poslovno okruženje, te u tom smislu promovirati i Hercegovinu kao perspektivnu regiju.

Tako je REDAH razvio i različite instrumente radi razvoja poduzetništva i stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja u Hercegovini, kao što je Regionalni Info Centar.

Instrumenti kao što je Regionalni info centar na najsavremeniji način otvaraju Hercegovinu prema svijetu i omogućuju zainteresiranim ulagačima brz i olakšan pristup informacijama o svim mogućnostima kako iz svake pojedinačno općine tako i iz cijele Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: