BiH
1

Hennessey: Mora se prestati s razdvajanjem djece na osnovu imena

FENA
Mary Ann Hennessey (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mary Ann Hennessey (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće Evrope poziva sve ministre obrazovanja u BiH da u što kraćem roku razviju konkretne akcione planove potpune integracie škola, izjavila je danas Feni šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, komentirajući prošlosedmičnu odluku mostarskog suda protiv prakse "dvije škole pod jednim krovom".

Hennessey podsjeća da je ukidanje segregacije i diskriminacije u obrazovanju, uključujući i podjele bazirane na etničkom porijeklu, bilo neophodno kao dio pristupnih obaveza koje je BiH preuzela članstvom u Vijeću Evrope.

"O obavezujućim dokumentima za Bosnu i Hercegovinu se ne može pregovarati, nego se oni, kao što je to konačno uradio Općinski sud u Mostaru, moraju provoditi, ukoliko želite ostvariti stvarni napredak. Obrazovni, ali i svi ostali nadležni nivoi vlasti, su odavno trebali ukinuti ovu praksu, koja razdvaja djecu po imenu i prezimenu", naglasila je.

Ovo je neophodno provesti, jer je to "jednostavno ispravna stvar", te zato što je to u interesu cijelog bh. društva.

"Ukidanje svih formi diskriminacije i segregacije je i u interesu svakog djeteta, zbog kvaliteta obrazovanja, njihovih sposobnosti da postanu dobri građani i građanke BiH, kao i nade da će postati dio šire evropske zajednice", kazala je Hennessey.

Vijeće Evrope će na svaki mogući način pomoći i podržati integraciju i socijalnu inkluziju u obrazovnom sistemu BiH, a pogotovo nakon prve i veoma bitne odluke bh. sudstva o konačnom ukidanju segregacije.