{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Helsinški odbor u RS: Donošenje zakona o javnom redu i miru je štetno za RS i BiH

F
FENA
5.2.2015. u 13:19
1
9
Helsinški odbor u RS: Donošenje zakona o javnom redu i miru je štetno za RS i BiH
1
Helsinški odbor u RS: Donošenje zakona o javnom redu i miru je štetno za RS i BiH
Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj izražava zabrinutost inicijativom za usvajanje zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj.
Ova zakon bi, kako navodi ova organizacija, mogao uticati na smanjenje i ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, koja su građanima zagarantovana Ustavom BiH, članom 19. Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima, članom 10. Evropske konvenecije o ljudskim pravima, te Međunarodnom poveljom o građanskim i političkim pravima.

"Nejasni i neprecizni zakoni, otvaraju mogućnosti za različita tumačenja i zloupotrebe u praksi, i kao takvi su društveno štetni i stvaraju osjećaj pravne nesigurnosti", navodi u saopćenju Helsinški odbor za ljudska prava u RS.

Donošenje ovakvog zakona je, ističe se, štetno za Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, te će je dugoročno učiniti "zatvorenom i izolovanom zemljom u kojoj se ne poštuju preporuke Vijeća Evrope o potrebi ohrabrivanja slobode izražavanje, bez bilo kakvih oblika cenzure ili pritisaka od vlasti".

"Sloboda mišljenja i govora, otvoreno iznošenje kritičkih stavova i otvoreni društveni dijalog o različitim temama su neophodan preduslov demokratskog razvoja, izuzetno potrebnog u BiH", poručuju iz Helsinškog odbora u RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: