{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasada SAD-a zabrinuta prijetnjama slobodi izražavanja

Klix.ba
4.2.2015. u 12:46
1
23
Ambasada SAD-a zabrinuta prijetnjama slobodi izražavanja
1
Ambasada SAD-a zabrinuta prijetnjama slobodi izražavanja
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država izrazila je svoju duboku zabrinutost i političarima i građanima u BiH radi prijedloga Zakona o javnom redu i miru kojeg razmatra Narodna skupština Republike Srpske, smatrajući da on predstavlja direktno osporavanje temeljnog ljudskog pravu na slobodu izražavanja.
Vlada Sjedinjenih Američkih Država podržava nastojanja da se osigura svim ljudima u svijetu da bilo gdje koriste svoja ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, slobodu na mirno okupljanje i udruživanje.

"Pridružujemo se svim ljudima iz raznih segmenata bh. društva koji su iskazali veliko nezadovoljstvo zbog mogućeg nazatka za građane Republike Srpske u ovoj oblasti. Smatramo da je zakon o kojem se raspravlja posljednji u nizu prijetnji slobodi govora u BiH, što uključuje ne samo način na koji se definišu pojmovi kleveta i uvreda, već i način na koji sudovi tumače zakone koji regulišu ova djela, čime se dodatno ugrožavaju slobode koje su prijeko potrebne ovoj mladoj demokraciji da bi se borila protiv korupcije, osigurala transparentnost i odgovornost, te generalno jačala vladavinu prava", saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: