{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija EU u BiH: Odredbe u Zakonu o javnom redu i miru RS i dalje nejasne

Klix.ba
5.2.2015. u 16:22
0
10
Delegacija EU u BiH: Odredbe u Zakonu o javnom redu i miru RS i dalje nejasne
0
Delegacija EU u BiH: Odredbe u Zakonu o javnom redu i miru RS i dalje nejasne
Foto: Klix.ba
Narodna skupština u Republici Srpskoj sa 46 glasova "za" usvojila je sporni Zakon o javnom redu i miru koji se proširuje na društvene mreže i čime se itekako ograničavaju sloboda govora.
"Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije naglašava da se temeljna prava svih građana moraju bezrezervno poštivati, kao jedan od ključnih preduslova za zdravu demokratiju, a u skladu sa važećim zakonima i propisima, uključujući naravno i slobodu izražavanja. Navedeno posebno vrijedi u zemlji koja teži ispunjenju političkih kriterija za članstvo u Evropskoj uniji. Evropska unija u potpunosti podržava slobodu izražavanja, temeljne slobode zaštićene međunarodnim pravom uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koja je sastavni dio funkcionalne pluralističke demokracije. Svaki propis mora biti nužan, jasno definiran i propisan odgovarajućim zakonodavstvom. Stava smo da su definicije sadržane u odredbama Zakona o javnom redu i miru RS i dalje nejasne i ostavljaju previše prostora za proizvoljnu provedbu. Imajući na umu navedeno, pozivamo nadležna tijela da osiguraju jasnoću i proporcionalnost u zakonodavstvu i njegovoj provedbi", navodi se u izjavi Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije povodom usvajanja Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj.

"Pažljivo ćemo pratiti razvoj događanja u vezi sa Zakonom o javnom redu i miru u RS. Sloboda izražavanja i sloboda medija su pitanja koja se redovno prate u okviru političkih kriterija iz Kopenhagena te ocjenjuju u godišnjem izvještaju o napretku koji objavljuje Europska komisija", stoji u izjavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: