{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari: Boriti se protiv represivnog Zakona o javnom redu i miru u RS

5.2.2015. u 16:45
11
18
BH novinari: Boriti se protiv represivnog Zakona o javnom redu i miru u RS
11
BH novinari: Boriti se protiv represivnog Zakona o javnom redu i miru u RS
Foto: Klix.ba
Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra da danas usvojeni Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske ugrožava slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu medija da putem društvenih mreža i internet portala objavljuju informacije od značaja za građane Republike Srpske i cjelokupne javnosti Bosne i Hercegovine.
"I pored brojnih kritika i negativne reakcije javnosti, novinara i međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja, narodni poslanici su usvojili Zakon koji preširoko definište pojam javnog mjesta i proširuje ga i na internet. Usvojeni amandmani vladajuće većine, suštinski ne mijenjaju osnovni tekst predloženog zakona niti su otklonili njegov negativni uticaj na slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju BH novinara.

"Upravni odbor BH novinara poziva delegate u Vijeću naroda Narodne skupštine RS da se pozovu na ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Srba, Hrvata i Bošnjaka i pripadnika ostalih i da odbace ovaj Zakon, jer se njime krše osnovna prava zaštićena članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Smatramo da zaštita sloboda izražavanja i omogućavanje slobodnog iznošenja mišljenja na stvarnom i virtualnom javnom mjestu predstavljaju 'vitalni nacionalni interes' i demokratsku vrijednost koju baštine svi narodi i građani u Republici Srpskoj", stoji u saopštenju.

"Ukoliko Vijeće naroda RS ipak podrži Zakon, Upravni Odbor BH novinara apeluje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlaštenja i ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o javnom redu i miru. Na taj će način zaštititi Ustavom zagarantovana prava građana i naroda RS i pokazati da je istinski odlučan u praksi implementirati evropske standarde ljudskih prava i ključne principe demokratije", navodi se.

UO BH novinara i Klub novinara Banja Luka održat će sastanak svojih članova u narednim danima, kada će dogovoriti dalje zajedničke poteze medijske zajednice u borbi protiv represivnog Zakona o javnom redu i miru u RS, navodi se u saopštenju BH novinara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: