{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH novinari uputili pismo Vijeću naroda RS

Klix.ba
16.2.2015. u 09:41
0
10
BH novinari uputili pismo Vijeću naroda RS
0
BH novinari uputili pismo Vijeću naroda RS
Foto: Klix.ba
Klub novinara Banja Luka, koji djeluje u okviru Udruženja BH novinari i članovi Upravnog odbora Udruženja novinara Republike Srpske uputili su pismo Vijeću naroda Republike Srpske sa zahtjevom da delegati ovog Vijeća, u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlaštenjima, preispitaju odredbe Zakona o javnom redu i miru RS.
Kao što je poznato, Narodna skupština RS usvojila je 5. februara ove godine Zakon o javnom redu i miru, a Vijeće naroda RS će Zakon razmatrati na današnjoj sjednici.

U pismu se navodi da su ova dva udruženja ocijenila tekst Zakona kao “pokušaj gušenja slobode izražavanja, jednog od temeljnih ljudskih prava i vrijednosti svih naroda i građana koji žele živjeti u demokratskim i naprednim društvima i državama”, te dodaje kako “definisanje društvenih mreža (koje operativno djeluju putem interneta) kao javnog mjesta na koje će se odnositi odredbe Zakona, predstavlja jedinstven pokušaj kontrole interneta u svijetu, suprotan standardima EU, Vijeća Evrope i OSCE u oblasti slobode izražavanja na internetu”.

U pismu se podsjeća kako su odredbe Zakona u direktnoj suprotnosti sa članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i članovima 2. i 19. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim slobodama. Iskazana je bojaznost da bi “kršenjem ovih međunarodnih dokumenata, ugrađenih u Ustav Republike Srpske i cijeli set zakona koji se primjenjuju na području ovog entiteta, svaki korisnik društvenih mreža mogao biti gonjen ili sankcionisan zbog javnog izražavanja svojih stavova”.

"Smatramo od izuzetne važnosti da vi, kao delegati u Vijeću naroda Republike Srpske najozbiljnije uzmete u razmatranje sve navedene primjedbe i, u skladu sa interesima naroda koje zastupate i svojim ovlaštenjima u Vijeću, odbijete prihvatiti Zakon u tekstu kakav je prihvaćen u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, te da tražite njegovo usaglašavanje sa međunarodnim i domaćim standardima zaštite slobode izražavanja”, navodi se u pismu poslanom Nadi Tešanović, predsjedavajućoj Vijeća naroda Republike Srpske, potpredsjednicima Kemi Čamdžiću, Živku Marjancu i Radenku Rikiću, kao i svim delegatima iz reda bošnjačkog, srpskog hrvatskog i ostalih naroda u Republici Srpskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: