|

Helikopterske jedinice OSBiH provele 1.100 sati u zraku pomažući građanima

Helikopterske jedinice OSBiH provele 1.100 sati u zraku pomažući građanima
258
Piše: M. N.
21.5.2019. u 20:12
24
komentara
258

dijeljenja
Helikopterske jedinice Oružanih snaga BiH provela je tokom posljednjih pet godina oko 1.100 sati u zraku pomažući građanima. Iako na raspolaganju nemaju najnoviju opremu, prilagodili su ono čime raspolažu te na poziv u pomoć gasili požare, prevozili životno ugrožene ili ih spašavali iz poplava i tragali za nestalima.
Najviše akcija helikopterske jedinice su imale 2017. godine kada su u zraku proveli 389,30 sati. Tada su gasili požare u okolini Mostara, Drvara, Gacka, Posušja, Trebinja i okolnih mjesta. Uz pomoć vatrogasaca i civilnih službi spasili su domove i naseljena mjesta."Za potrebe gašenja požara utrošeno je 309 sati helikopterskog naleta, pri čemu je izbačeno 2.614.00 litara vode", kazali su nam iz OSBiH.

Za vrijeme poplava koje su iz godine u godinu pogađale neke dijelove naše zemlje, helikopterom su evakuirane 892 osobe, a osobama koje su ostale u poplavljenim područjima dostavljeni su hrana, voda i lijekovi. Uprkos teškim vremenskim uvjetima i opasnim situacijama kada se sve urušavalo, iskusni piloti uspijevali su doći do najugroženijih i dovesti ih do sigurnog područja.Helikopterski tim specijalizovan je i za potrage. Učestvovali su u potrazi za nestalim planinarima, vjernicima u stijenama oko Međugorja te građanima koji su nestajali na nepristupačnom terenu. Nažalost, neke od njih su okončane tragično i pronađena su tijela, dok su u drugim slučajevima svi slavili jer su spasili izgubljene.Tako je nedavno bilo s planinarkama, češkim državljankama, koje su se izgubile na Prenju koji je bio prekriven snijegom. Helikopterska posada izvršila je slijetanje na izbačenu stijenu dodirom samo jedne (desne) skije i izvršila evakuaciju unesrećenih planinarki. Ovo je veoma složena tehnika slijetanja i traži izuzetno visok stepen posadne koordinacije te zavidne letačke vještine.

Za prvih pet mjeseci ove godine helikopterski tim je bio angažovan nekoliko puta i za sada ima 35,3 sata naleta.

"Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti i svim građanima BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama i time dati svoj puni doprinos", kazali su iz OSBiH.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...