Pomoć iz zraka
4

Helikopteri OS BiH otišli po gorivo, u Konjicu požari i dalje bjesne

G. Š.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Iako su dva helikoptera Oružanih snaga BiH djelovala na gašenju požara na području Konjica, stanje i je i dalje zabrinjavajuće zbog velike površine koju je vatra zahvatila, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako nam je kazao pomoćnik gradonačelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica, Husein Hodžić, helikopteri su imali pet do šest preleta, ali kako je u pitanju ogromna površna to nije mnogo pomoglo na požarištu.

Pojašnjava da su helikopteri morali djelovati na području Čitluka i Čapljine gdje je vatra ugrožavala naseljeno područje, te nakon toga ostali bez goriva i trenutno se u Mostaru pune, nakon čega će nastaviti sa djelovanjem.

Prema informacijama kojima raspolaže, helikopteri će nakon potrebne procedure prvo djelovati na području Čitluka i Čapljine a na području Konjica se njihov angažman ponovno očekuje u 15:30 sati, a do tada se sve vatrogasne ekipe bore sa vatrenom stihijom.

"Na području Konjica je opožareno preko 20 hektara površine i to je ogroman prostor koji se ne može ugasiti sa nekoliko preleta helikopterom. Sigurno da je voda iz zraka malo rashladila i da mi možemo sada pristupiti tom terenu vozilima mogli bih ugasiti požar. Ovako ne možemo ništa bez pomoći iz zraka", pojasnio je Hodžić za Klix.ba.

Ističe kako na svu sreću za sada nema ugroženih naselja ali, kako navodi, vatrogasci trenutno djeluju na gašenju požara koji je iznad samog puta koji ide od Konjica prema Glavatičevu i prijeti da prekine putnu komunikaciju.

"Uz putnu komunikaciju se obrušavaju panjevi i stijene, a vatrogasci su na terenu i mi idemo gdje nam je god teren pristupačan. Najgore je tamo gdje mi ne možemo doći vozilima", kazao je Hodžić.