Goriva ima dovoljno
4

Helikopter iz Turske gasi požar oko Konjica

Anadolija
Na gašenju požara u BiH danas će biti angažirane posade helikoptera Oruženih snaga BiH i helikoptera koji je stigao iz Republike Turske, potvrdili su u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Situacija na požarištima širom Bosne i Hercegovine je i dalje veoma teška. Najkritičniji su lokalitetu u Konjicu, Jablanici, Mostaru i istočnom Mostaru, te u Trebinju i Nevesinju.

"Helikopter iz Turske poletio je jutros oko 9,30 sati i upućen je na područje Konjica", rekao je u izjavi za agenciju Anadolija zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić.

Kada je helikopter iz Turske sletio jučer na aerodrom, Agić kaže kako je bilo planirano da on bude upućen na lokalitet istočnog Mostara, ali to nije učinjeno s obzirom na to da će danas, umjesto dva, požare gasiti samo jedan helikopter OSBiH.

"Helikopter OSBiH djelovat će danas na području Trebinja, a helikopter iz Turske na području Konjica. Jučer smo planirali da ćemo imati na raspolaganju tri helikoptera. Pošto smo danas saznali da će jedan helikopter OSBiH morati biti prizemljen, po prioritetu gašenja požara, helikopter iz Turske smo preusmjerili na područje Konjica", istakao je Agić.

On je dodao da, ukoliko bude potrebe, letjelice će u toku dana biti prebačene i na druge lokalitete.

"U zavisnosti od situacije na terenu, helikopteri će djelovati danas sve dok bude potrebno. Svi helikopteri imaju pauzu između 12 i 14, ili između 13 i 15 sati popodne. Tada se dosipa gorivo i provjerava tehnička ispravnost te odmara posada", kazao je Agić.

On je naglasio kako goriva i maziva za helikoptere ima dovoljno, čime su sve logističke pretpostavke za njihov rad ispunjene.

Kada je u pitanju požarišite u Višegradu, u toku jučerašnjeg dana Uprava za upravljanje rizikom i sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije djelovali su na ovom lokalitetu. Agić ističe da će oni i danas na području opštine Višegrad raditi na gašenju ovog požara. On je da se tu radi o provođenju sporazuma između Republike Srbije i BiH o zaštiti i spašavanju.