Stiže turski helikopter
0

Stanje na požarištima teško kao i prethodnih dana

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na svim požarištima u BiH situacija je i dalje teška, kao i prethodnih dana , a od jučer je aktivan i požar u istočnom Mostaru i tamo je upućen jedan helikopter Oružanih snaga (OSBiH), koji na tom području djeluje i jutros, rekao je za Fenu pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Ukoliko bude potrebno, prema njegovim riječima, na to područje će biti upućen i helikopter iz Republike Turske koji bi trebao stići u BiH tokom dana. Riječ je o protivpožarnom helikopteru Ka-32, korisne nosivosti 2,5 tona vode, a koji će u BiH ostati između dva i pet dana.

Agić je istaknuo da jedan helikopter Oružanih snaga BiH jutros radi na području Konjica, a jedan na području Istočnog Sarajeva, naglasivši da će i turski helikopter odmah biti raspoređen prema prioritetu, a to znači, najvjerovatnije, u istočni Mostar. Jedan helikopter OSBiH će, kako je dodao, biti vraćen na područje Trebinja, a helikopter koji djeluje u Konjicu ostat će i danas tamo.

Situacija u Čapljini, Jablanici, Trebinju, Gacku, Kneževu, i na ostalim požarišima, također, i jutros je izuzetno teška, a vatrogasne jedinice i građani, koji pomažu pri gašenju požara, rade danonoćno kako bi zaustavili vatrenu stihiju koja tamo hara.