Misija spašavanja života
0

Helikopter EUFOR-a prevezao teško ozlijeđenu djevojku iz Bihaća u Sarajevo

FENA
Helikopter EUFOR-a, stacioniran u kampu Butmir u Sarajevu, izvršio je danas hitnu misiju spašavanja života i prebacio, u saobraćajnoj nesreći teško ozlijeđenu Loredanu Isić (21), iz Bihaća u Sarajevo.

Nešto prije podneva ured komandanta EUFOR-a zaprimio je hitan poziv načelnika Bihaća Hamdije Lipovače da se djevojka preveze iz Bihaća u bolnicu u Sarajevo.

Stanje Loredane Isić koja se nalazila na bolničkom liječenju radi višestrukih povreda zadobijenih u teškoj saobraćajnoj nesreći, a koja se dogodila 4. januara, se pogoršalo i zahtijevalo je upotrebu posebne medicinske opreme koju posjeduje bolnica u Sarajevu.

Loredanino stanje je bilo takvo da cestovni transport nije bio moguć.

Zbog izuzetno teškog stanja te povoljnih vremenskih uvjeta, komandant EUFOR-a se složio da se za ovu namjenu koristi "Blackhawk" helikopter austrijskog kontingenta.

Tim GK EUFOR-a je hitno poduzeo neophodne mjere i u saradnji s bolnicama i timom austrijskog "Blackhawk" helikoptera izvršio koordinaciju cijele operacije spašavanja.

Helikopter je poletio s doktorom i medicinskim pomoćnikom te je pacijentica ubrzo prebačena na specijalizirani odjel u Sarajevu.

Stigla je dva sata nakon primitka prvog poziva i sada joj se pruža neophodna njega, saopćeno je iz EUFOR-ovog Ureda za odnose s javnošću.