Mostar
64

HDZ-u smeta spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH

FENA
Foto: www.starmo.ba
Foto: www.starmo.ba
Jučer je u parteru Gradske vijećnice u Mostaru postavljen spomenik poginulim borcima Armije Republike BiH. Već danas, HDZ BiH je osudio postavljanje kamenog ljiljana.

"U povodu nelegalnog čina postavljanja kamenog obilježja u organizaciji nepoznatih počinitelja na parteru ispred zgrade obnovljene mostarske Gradske vijećnice, koja je zaštićeni spomenik kulture, najoštrije prostestujemo protiv načina na koji je to učinjeno", stoji u saopćenju mostarskoga Gradskoga odbora HDZ-a BiH.

"Samovoljno, protuzakonito i samo s jednim ciljem provokacije, po kišnom nevremenu u poslijepodnevnim satima u subotu, 14. aprila, zaobilazeći legalne institucije Grada Mostara i bez odobrenja nadležnih tijela postavljeno je kameno obilježje.

Pozivamo sve nadležne institucije pravne države da hitno poduzmu sve potrebne mjere sukladno zakonu na otkrivanju i kažnjavanju počinitelja i uklanjanju nelegalno postavljenog obilježja.

Ovo je još jedna u nizu provokacija koja ima za cilj radikaliziranje stanja u Mostaru i skretanje pozornosti sa svega pozitivnog što se u posljednje vrijeme čini da Mostar prestane biti grad slučaj.

Još jednom pozivamo sve građane Grada Mostara da ne nasjedaju na provokacije koje dolaze od onih političkih snaga koje uporno negiraju institucije pravne države, te ne žele napredak i europsku perspektivu Mostara", stoji u priopćenju iz mostarskoga Gradskog odbora HDZ-a BiH.

Podsjetimo, spomenik je jučer postavilo Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Armije BiH, a na njemu je uklesana sljedeće poruka:

"U spomen na sve pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su poginuli u ratu 1992. - 1995. braneći Mostar i državu BiH".