Eurointegracijska reforma
528

HDZ i SNSD popustili: Pod pritiskom EU konačno usvojen zakon koji reguliše javne nabavke

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas konačno Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, a na čemu već neko vrijeme insistira Evropska unija kao dio reforme potrebne za eurointegracije.

Predlagač ovog zakona je Vijeće ministara BiH, a šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je protekle sedmice razgovarao sa predsjedavajućim Vijeća Zoranom Tegeltijom o konačnom usvajanju zakona. On je tada naglasio kako je njegovo usvajanje od prioritetnog značaja i da bi to trebalo usvojiti prije izbora.

Pod takvim pritiskom, glasali su delegati u Parlamentu BiH uprkos tome što su ranije bili protiv.

Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama su u februaru prošle godine upućene u parlamentarnu proceduru, a to je učinjeno nakon što je usklađen sa direktivama EU.

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je u odmah martu 2021. usvojio izmjene i dopune ovog zakona, ali to nije uradio Dom naroda. Za neusvajanje u gornjem domu tada bili su zaslužni delegati SNSD-a i HDZ-a.

Zakon, između ostalog, podrazumijeva izuzeća od primjene ovog zakona, imenovanje službenika za javne nabavke, transparentnost na portalu Agencije za javne nabavke, prethodne provjere tržišta, plan nabavki i provođenje elektronskih nabavki.