ZD PSBiH
6

HDZ i SNSD pokušali minirati sjednicu Kolegija koju je sazvao Zvizdić

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sazvao je za danas sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u proširenom sastavu s ciljem pokušaja deblokiranja rada državnog organa zakonodavne vlasti.

Zvizdić je na dnevni red stavio formiranje parlamentarnih komisija, odnosno stalnih radnih tijela koja funkcionišu pri Zastupničkom domu PSBiH, a na čijim sjednicama se razmatraju akti prije nego se nađu pred državnim parlamentarcima na redovnim sjednicama.

Kako saznajemo, Zvizdićevom pokušaju da danas deblokira rad Zastupničkog doma PSBiH usprotivili su se njegovi zamjenici Borjana Krišto i Nebojša Radmanović, koji su tvrdili kako sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH nije sazvana u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH.

Krišto, za čijih osam mjeseci predsjedavanja Zastupničkim domom PSBiH nisu oformljene parlamentarne komisije, niti je održana ijedna redovna sjednica, pobunila se, jer prije sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH nije sazvana obična sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH, to jeste sjednica predsjedavajućeg i dva zamjenika.

Nakon Krišto iz HDZ-a pobunio se i drugi zamjenik predsjedavajućeg Nebojša Radmanović iz SNSD-a koji se također pozivao na određene članove Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH.

Inače, sjednicama Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u proširenom sastavu, pored rukovodstva državnog organa zakonodavne vlasti prisustvuju i šefovi klubova stranaka koje imaju svoje zastupnike u Zastupničkom domu PSBiH.

Krišto i Radmanović nisu jedini sudionici sastanka koji su se žalili na to da sjednica nije zakazana u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH. Ove tvrdnje iznosio je i šef Kluba zastupnika HDZ-a Nikola Lovrinović.

Zvizdićevu inicijativu tokom današnje sjednice podržao je šef Kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović koji je na sjednici rekao kako većina diktira pravila, ali da parlamentarnu većinu moli da napokon deblokira rad PSBiH.

Magazinović je podsjetio da je više od dvije milijarde KM, od kojih imaju korist svi građani BiH, blokirano zbog nerada zakonodavaca, da je mnogim članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH istekao mandat te da zbog blokada rada institucija BiH posljedice snosi i međunarodno predstavljanje države Bosne i Hercegovine.