Odlučeno
17

HDZ 1990 pravi veliku koaliciju za izbore, uskoro imena kandidata

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) će na oktobarske izbore definitivno ići samostalno, potvrdio je za Klix.ba predsjednik te stranke Ilija Cvitanović.

On je kazao da se trenutno vode pregovori sa još šest političkih subjekata u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH, ali i nekoliko drugih stranaka van HNS-a o pravljenju koalicije.

"Bit će to jedna velika koalicija koja će imati kandidate na svim nivoima vlasti", rekao je za Cvitanović.

On je istakao da će do 25. maja, kada je krajnji rok za ovjeru političkih stranaka u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, biti prijavljene stranke i uplaćene potrebne takse, a da će nakon toga biti usaglašena i imena kandidata koji će se naći na glasačkim listićima nakon što budu održani unutarstranački pregovori i sastanci.

"Nakon što uradimo sve potrebne pripreme javnosti ćemo predstaviti imena kandidata", najavio je Cvitanović.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora osam stranaka je podržalo ideju zajedničkog izlaska na izbore predvođenog HDZ-om BiH.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, kazao je da postoji mogućnost zajedničkog nastupa svih članica HNS-a "u onim mjestima gdje nema prijetnje da neko drugi Hrvatima bira predstavnike".

"Postoje dvije političke grupacije koje su ostavile mogućnost da pričamo o državnom nivou vlasti, a za ostalo bismo išli samostalno. To su Hrvatska republikanska stanka i HDZ 1990", dodao je Čović.