Borba za prava
3

Hatidža Mehmedović prijavila boravište u Srebrenici

Klix.ba
Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović je danas, predavši svu potrebnu dokumentaciju, prijavila boravište u Srebrenici.

Mehmedović se, u prisustvu članova Asocijacije studenata Srebrenice, obratila okupljenim medijima.

"Mi, porodice žrtava genocida, smo 2008. godine mogli glasati na svojim prijeratnim mjestima prebivališta, bez obzira na mjesta gdje smo izvadili lične karte. Međutim, ove, 2012. godine ne možemo na taj način ostvariti svoja prava. Čija je to politika, ne znam. Američka ambasada i visoki predstavnik su nam obećavali da se taj sistem glasanja neće promijeniti", rekla je Mehmedović.

"Odlučila sam da se prijavim u Srebrenici, prije svega zbog svoje djece i svih onih koji su ubijeni u genocidu", izjavila je Mehmedović i dodala:

"Pozivam sve majke, sestre, kćeri i sve članove porodica žrtava, koji su prije rata imali prebivalište u Opštini Srebrenica, da se prijave što prije. Prijavom u Srebrenici ništa ne gubimo. Time samo možemo dobiti. Prijavom u Srebrenici se svi mi zajedno, u okviru postojećih zakona, možemo izboriti za svoja prava", poručila je Mehmedović.

Napominjemo, Hatidža Mehmedović je, nakon što joj je obnovljena kuća, ostvarila pravo na povratak. Time je izgubila status raseljene osobe i pravo glasa u Srebrenici.