BiH
90

Hajra Ćatić izvadila ličnu kartu u Srebrenici

Anadolija
Hajra Ćatić
Hajra Ćatić
Predsjednica udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić, majka srebreničkog reportera Nine koji je više od tri godine cijeli svijet izvještavao o patnjama opkoljenih Srebreničana, a na kraju poslao i posljednji izvještaj prije pada zaštićene zone UN-a i genocida nad Bošnjacima, podnijela je zahtjev za ličnu kartu u Srebrenici.

"Došla sam da izvadim ličnu kartu u Srebrenici najviše zbog mrtvih i zbog genocida koji se ovdje desio. Zajedno sa mnom prijavio se i moj unuk koji je nedavno napunio 18 godina. Došao je iz Švedske, gdje inače živi, samo da bi prijavio prebivalište u Srebrenici kako bi mogao na lokalnim izborima da glasa u Srebrenici. Snaha i drugi sin su već ranije izvadili lične karte kako bi glasali u Srebrenici", izjavila je Ćatić za agenciju Anadolija.

Ova srebrenička majka izgubila je u genocidu, osim sina Nine, muža i desetine muških srodnika.

"Prijavljivanjem prebivališta u Srebrenici trebamo da pokažemo da ne damo Srebrenicu da padne u srpske ruke i da se svi zajedno borimo za Srebrenicu, jer mi nemamo drugog rješenja i drugog mjesta za život", poručila je Ćatić.

Kazala je da je njena odluka da se prijavi u Srebrenici odgovor na jučerašnji potez MUP-a Republike Srpske koji je posmatračima Vijeća Evrope zabranio da prate proces registracije za lokalne izbore u Srebrenici.

"Moram reći da su se u stanici policije prema meni lijepo ponašali i bili su ljubazni, ali u Srebrenici se mogu očekivati razni vidovi opstrukcija i provokacija od režima RS-a. Nimalo me ne iznenađuje da su otjerali međunarodne posmatrače. Neka i oni vide s kakvim ljudima imaju posla", naglasila je Ćatić.

Ona vjeruje da predstavnici Republike Srpske pokušavaju na sve načine da postave Srbina za načelnika Srebrenice, kako bi ovaj grad predstavili kao srpski i kako bi nastavili s negiranjem genocida.

"Ako se desi da Srbin bude načelnik Srebrenice, onda bi se i ovo naroda što se vratilo i oni koji namjeravaju da se vrate u Srebrenicu, odustati od povratka", ubijeđena je predsjednica udruženja "Žene Srebrenice".

Oštre kritike uputila je na račun bošnjačkih političara.

"Samo kada su izbori onda bošnjački političari pričaju o Srebrenici. Kad mi njima trebamo onda se sjete Srebrenice", navela je Ćatić.

U ime udruženja "Žene Srebrenice" pozvala je sve Srebreničane, ali i ljude iz drugih krajeva, da prijave prebivalište u Srebrenici, zbog žrtava genocida koje leže u Potočarima.

"Trebaju se prijaviti i zbog omladine koja treba da se vrati u Srebrenicu, da ovdje rade i žive, da nikada ne zaboravimo ono što se desilo u Srebrenici i da se genocid više nikada ne ponovi", poručila je srebrenička majka Hajra Ćatić u razgovoru s novinarom agencije Anadolija.