'Srebrenica nije ni trebala biti u RS-u'
0

Mehmedović: Niko više nije dobrodošao u Potočare!

Piše: E. G.
Hatidža Mehmedović
Hatidža Mehmedović
Nevladine organizacije iz Srebrenice danas su ponovo zatražile od međunarodne zajednice, ali i od domaćih političkih subjekata da ne dozvole da na pretstojećim lokalnim izborima u BiH bude izabran kandidat one političke opcije koja minimizira ili u potpunosti negira genocid nad Bošnjacima koji se desio u Srebrenici.

Srebreničani su zatražili od njih, ali i od medija i intelektualaca u BiH da ne podrže legalizaciju genocida tako što će prijeratnim stanovnicima onemugućiti glasanje na ovogodišnjim izborima.

Ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon izjavio je jučer u Srebrenici da ne očekuje promjenu Izbornog zakona BiH u vezi sa Srebrenicom, kao što se to dogodilo uoči lokalnih izbora 2008. godine, kada je pod pritiskom međunarodne zajednice taj grad izuzet iz općih izbornih pravila. Tada je obrazloženo da se radi o privremenoj izmjeni, pa je Srebreničanima omogućeno, bez obzira na mjesto gdje su prijavljeni i gdje stanuju, da budu na biračkim spiskovima za tu općinu. Prije četiri godine na ovakvu izmjenu je pristao i SNSD, uz pritisak međunarodne zajednice, odnosno OHR-a.

Izmjena Izbornog zakona BiH

U razgovoru za Klix.ba Hatidža Mehmedović, predsjednica udruženja "Srebreničke majke", je rekla da predstavnici međunarodne zajednice, ali ni domaći političari nisu dobrodošli 11. jula na dan dženaze u Potčare, niti bilo koji drugi dan, ukoliko se ne zauzmu da se Izborni zakon ne izmjeni.

"Srebrenica je proglašena zaštićenom zonom u ratu, garantovali su nam da će zaštititi naše živote, međutum tako su sve to odradili da smo im naivno povjerovali, a onda su nas 1995. godine izdali. Mi smi mislili da je i međunarodna zajednica čak prevarena, ali kako su nas izdali '95. godine tako rade i sada. Neka im je na čast, znači jedan narod nema pravo na život. Ogorčeni smo nakon jučerašnje izjave Patricka Moona koji je rekao da se Zakon ne može promijeniti. Sve se ovdje radi na ruku onima koji su počinili genocid i etničko čišćenje, jer međunarodna zajednica i svi oni koji su gledali '95. godine šta se radi i danas to isto ponavljaju. Ne da tražimo da ne dolaze u Memorijalni centar Potočari, nego ne smiju doći, ni visoki predstavnik u BiH, niti bilo koji ambasador, jer vidimo sada da su to oni koji su tad, a i sada gledaju šta se dešava, a ne rade ništa da se to spriječi. Borimo se da se ono što se desilo više ne ponovi, a ovo što se sada dešava je nagrada za one koji su počinili genocid. Mi to nećemo dozvoliti, neka ne misle da smo mi ovce za klanje", rekla je Mehmedović za Klix.ba.

Srebreničani zahtjevaju i od vodećih političkih stranaka u BiH, od SDA, SDP-a, SBiH i SBBBiH, da ne budu samo nijemi posmatrači u legalizaciji genocida, te da se hitno očituju vezano za pitanje sprovođenja izbornog procesa u toj općini. Također se navodi da, ukoliko se Srebreničanima “oduzme osnovno ljudsko pravo, pravo glasa, da ni predstavnici članica PIC-a ne dolaze u Potočare, osim Turske”, koja je podržala Srebreničane u ostvarivanju njihovih ciljeva u ovom pogledu.

Da se nikome ne desi genocid kao u Srebrenici

"Mi ćemo u narednim danima imati sastanke i vidjet ćemo šta ćemo dalje raditi. Mi koji smo se vratili ovamo smo se vratili radi Memorijalnog centra, vratili smo se u svoju općinu, vratili smo se na svoje ognjište. Da su ovo Bošnjaci uradili Srbima ili Hrvatima u nekom mjestu, da su počinili genocid nad njima, velikim slovima bi pisalo negdje: Zabranjeno ući Bošnjacima i psima! Međutim, po ponašanju međunarodne zajednice se može zaključiti da Bošnjaci nisu zaslužili da žive. Međunarodnoj zajednici više nema mjesta u Memorijalnom centru, nikome više tamo nema mjesta. Ne mogu oni sebi uzeti za pravo da dolaze kako hoće tamo, da se šetaju i slikaju pored mezara naših najmilijih", rekla je Mehmedović.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" je negodovala i zbog dolaska bivše komesarke UN-a za izbjeglice Sadako Ogate u Potočare prije tri dana, jer kako kaže "ona se ušuljala tamo, nikoga nije pitala može li doći".

Danas, 17. godina poslije genocida, čini se da međunarodna politika ide u istom pravcu, ka istom cilju, jasno pokazujući da nije izvukla nikakvu pouku iz krvave prošlosti, i po svemu sudeći ovo će biti jedinstven slučaj u svijetu da se zločin ne osudi, nego da se nagradi i pokaže kao ispravan i isplativ čin, navode u saopćenju srebrenička udruženja.

"Kao prvo, sramota je da je Srebrenica uopće ostala u sastavu Republike Srpske, a danas se više kažnjavaju saobraćajne nesreće, nego genocid u Srebrenici. Nas interesuje samo istina i pravda i ja ću se boriti do kraja svog života da ono što se desilo nama da se ne desi više nikome", izajvila je Mehmedović.