BiH
34

Hatidža Mehmedović: Neka nam kažu da li trebamo biti etnički očišćeni

Anadolija
Hatidža Mehmedović (Foto: Anadolija)
Hatidža Mehmedović (Foto: Anadolija)
Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović izjavila je za Anadoliju da se problem obrazovanja djece bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj (RS) mora riješiti na državnom nivou kako bi se okončali protesti poput okupljanja djece i roditelja iz Konjević Polja pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Prema njenim riječima, ovaj problem se mora riješiti cjelovito, jer u ovom trenutku problem Konjević Polje, a uskoro će taj problem izbiti u nekom drugom dijelu BiH. Dodaje da je "duša boli za djecom i roditeljima" koji borave u šatorima u Sarajevu.

U Memorijalnom kompleksu Potočari danas će biti održana konferencija za novinare Udruženja "Srebreničke majke" na čelu sa Hatidžom Mehmedović o problemima bošnjačke djece i njihovih roditelja iz Konjević Polja.

"Aneks VII Daytonskog sporazuma je garantirao svima u BiH povratak na prijeratna ognjišta, no ta odredba nikada do kraja nije ispoštovana. Otud i problem s obrazovanjem naše djece kojeg imamo danas. Da roditelji djece koja, evo, protestuju pred OHR-om leže ovdje u Potočarima, zajedno sa našom djecom, a što je nekima i bio cilj, vjerovatno nikakav problem ne bi postojao. Ali, ovo što se dešava danas sa bošnjačkom djecom iz Konjević Polja i drugih mjesta u bh. entitetu RS, sramota je svijeta! Kažnjavaju se i djeca koja nisu bila rođena tokom agresije i genocida. Njihovi roditelji uspjeli su preživjeti genocid, a sada i jadnu djecu kažnjavaju zbog toga", kazala je Mehmedović uoči današnje konferencije za novinare.

Agonija se, veli, nastavlja. Vjeruje da je još uvijek itekako dominantna politika koja je i dovela do užasa rata i genocida

Prema njenim riječima, posljednji događaji su dokaz da se ne radi više na provođenju Aneksa VII Daytonskog sporazuma već na etničkom čišćenju drugim sredstvima. Zato traže od međunarodnih predstavnika u BiH da im kažu istinu.

"Hoćemo u Evropu. Kako izgleda Evropa ako u nju idemo sa šatorima, boreći se za najosnovnija prava koja pripadaju svim ljudima svijeta? Pri tome nas još smatraju konstitutivnima, a nemamo ni najobičnija prava koja svaka manjina mora imati. Svi povratnici koji se vraćaju u RS, vjerujte, jedu hljeb sa sedma kora, teži nego hljeb rudara... Niko ne zna kako je formalno imati neko pravo, a ne daju ti ga", govori Mehmedović, te nastavlja:

"OHR i OSCE, koji bi trebali da brinu o pravima povratnika, trebaju nam dati odgovor u čemu je problem. Je li problem što se Bošnjaci vraćaju tamo odakle su protjerani, da li ovo znači da naša djeca ne smiju tamo biti? Neka nam se konačno kaže možemo li opstati ili će nas se nastaviti etnički čistiti. Tražimo od njih odgovore na ova pitanja".

Na pitanje gdje je u tome odgovornost domaćih političara, pa i onih koji formalno predstavljaju Bošnjake, koji su dugo gurali pod tepih probleme povratnika, Mehmedović odgovara da bi bh. političari "voljeli da se mi svi iselimo iz BiH i da oni sami ostanu u ovoj zemlji sa svojim porodicama".

"Njihova fotelja, njihova država...", zaključila je, vjerujući da pravde za takve neće biti na ovom svijetu.