BiH
0

Haški tribunal je Srbima izrekao 694 godine robije

SRNA
Haški tribunal (Foto: AP)
Haški tribunal (Foto: AP)
Haški tribunal je od svog osnivanja do danas za počinjena kršenja humanitarnog prava na području BiH u periodu od 1992. do 1995. godine optužio ukupno 102 lica, od čega 66 Srba, 27 Hrvata i devet Bošnjaka.

Haški tribunal Srbima je izrekao 694 godine zatvora i jednu kaznu doživotnog zatvora, Hrvatima 169, a Bošnjacima 38 godina i šest mjeseci zatvora, navodi se u Informaciji o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih lica, koju je predsjednik RS Milorad Dodik dostavio Narodnoj skupštini RS u prilogu zahtjeva za zakazivanje posebne sjednice republičkog parlamenta o aktivnostima Suda i Tužilaštva BiH.

Za genocid i učešće u izvršenju genocida Tužilaštvo Haškog tribunala nije nikada optužilo nijedno lice nesrpske nacionalnosti, dok je 21 lice srpske nacionalnosti optuženo za genocid i učešće u izvršenju genocida.

Haški tribunal je do sada samo u jednom slučaju - i to oficiru VRS Radislavu Krstiću u predmetu "Srebrenica" -  izrekao pravosnažnu presudu za pomaganje u izvršenju genocida.

Pravosnažnom ili nepravosnažnom presudom Suda BiH  zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina ukupno je osuđeno na 1.328 godina i šest mjeseci zatvora od čega su lica srpske nacionalnosti osuđena na 1.067 godina zatvora, hrvatske nacionalnosti na 137 godina i šest mjeseci, a lica bošnjačke nacionalnosti na 124 godine zatvora.