Boris Tadić
0

"Hag je postupio u skladu sa pravom"

SRNA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je Haški tribunal postupio u skladu sa pravom, kada je izrekao presudu trojici hrvatskih generala, i da ta presuda daje veće šansa za pomirenje među građanima na ovim prostorima.

"Ukoliko imamo kazne primerene zločinu koji je izvršen, imamo kudikamo veće šanse i pretpostavke za pomirenje među građaniima na prostoru jugoistočne Evrope", rekao je Tadić novinarima prilikom posjete Kraljevu.

Tadić je naglasio da se ne bi previše udubljivao u ocjenu opravdanosti ovakvih kazni, jer bi to bilo miješanje u rad Haškog tribunala i pravosuđa, a da kao predsjednik Srbije principijelno uvijek izbjegava da se miješa u rad pravosudnih institucija i instiucija UN. 

On je dodao da je to moralno, ali i funkcionalno pitanje, jer ukoliko postoji dobra saradnja u regionu, onda i region, kao i zemlje u njemu, neće zaostajati za ostalim zemljama Evrope. 

"Potrebno je da gradimo potpuno nov ambijent u Srbiji i u regionu, koji privlači kapital i otvara radna mesta i samo u tim okolnostima može doći do povećanja standarda građana i možemo dobro da reagujemo na teške situacije. Zato je potrebno da napredujemo ka EU", dodao je Tadić.

Haški tribunal izekao je presudu hrvatskom generalu Anti Gotovini od 24 godine zatvora, a Mladenu Markaču od 18 godina za zločine nad Srbima u Hrvatskom, dok je Ivan Čermak oslobođen.