Svjedok Karadžićeve odbrane
16

Haški sud izdao nalog za "slobodan prolaz" Vučurevića

FENA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Pretresno vijeće Haškog tribunala izdalo je danas "nalog za slobodan prolaz" za ratnog predsjednika općine Trebinje, Božidara Vučurevića, kako bi se krajem marta mogao pojaviti kao svjedok odbrane Radovana Karadžića, objavljeno je danas u ovom sudu.

Nalog za slobodan prolaz zatražen je jer je protiv Vučurevića 2008. godine u Hrvatskoj podignuta optužnica zbog sudjelovanja u granatiranju Dubrovnika.

U skladu s nalogom Vijeća, za vrijeme putovanja u Holandiju, isključivo za potrebe svjedočenja, i u povratku u BiH, nakon toga, svjedok neće moći biti pritvoren, zatvoren ili procesuiran zbog bilo kojih navodnih akata ili osuda koji su prethodili njegovom odlasku iz BiH.

Sudije su nedavno izdale nalog za slobodan prolaz i za generala Aleksandra Vasiljevića, nekadašnjeg načelnika Uprave za sigurnost Vojske Jugoslavije (VJ), čiji je iskaz najavljen za iduću sedmicu.

Odbrana je objavila da će, umjesto ove, nekadašnji voditelj diplomacije Srbije i SR Jugoslavije, Vladislav Jovanović, svjedočiti iduće sedmice. Na popisu svjedoka odbrane za iduću sedmicu nalazi se i Momir Bulatović, nekadašnji predsjednik Crne Gore.