BiH
0

Tolimiru naloženo da svjedoči u procesu Radovanu Karadžiću

FENA
Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir
Pretresno vijeće Haškog tribunala prihvatilo je u četvrtak zahtjev optuženog bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), Radovana Karadžića, i izdalo nalog kojim se general Zdravko Tolimir obavezuje da svjedoči u dokaznom postupku njegove odbrane.

Tolimir je bio pomoćnik generala Ratka Mladića za sigurnost u Glavnom štabu Vojske RS. On je u tribunalu u decembru prošle godine proglašen krivim za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u julu 1995. i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a njegov predmet je trenutno u žalbenom postupku.

Karadžić je izdavanje obavezujućeg naloga tražio nakon što je Tolimir odbio da se dobrovoljno pojavi kao svjedok, o čemu ga je i lično obavjestio prilikom susreta u Pritvorskoj jedinici UN-a u Sheveningenu.

U svom zahtjevu, Karadžić je tvrdio da Tolimir raspolaže informacijama koje su važne za njegovu odbranu, i da može da potvrdi da ga "nikada nije obavjestio, ni usmeno, ni pismeno, o tome da će zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni, da bivaju ili da su već pogubljeni".

Tolimir bi, kako je dalje navedeo, takođe mogao da svjedoči o Karadžićevom telegramu od 9. jula 1995, u kome on naređuje Vojsci RS da se "nastavi operacija preuzimanja Srebrenice, osiguravajući zaštitu osoblja UNPROFOR-a, i tretirajući muslimanske civile i ratne zarobljenike u skladu za Ženevskim konvencijama od 1949".

U svom odgovoru Vijeću, Tolimir se usprotivio izdavanju obavezujućeg naloga. On je naveo da je u završnoj riječi na svom suđenju rekao da nije imao nikakvih saznanja o ubijanjima ratnih zarobljenika iz Srebrenice i da nije dobio nikakva naređenja" ni od Mladića, niti od Karadžića, u vezi s ekzekucijama ratnih zarobljenika".

Pretresno vijeće je u odluci navelo da su dokazi u vezi s telegramom od 9. jula već dobijeni iz drugih izvora, ali da ne može da iz drugih izvora dobije informacije koje bi Tolimir mogao da da u vezi sa šifrovanom komunikacijom od 14. do 17. jula 1995, iz knjige izvještaja Centra za komunikacije RS.

"Dokazi koje je vijeće vidjelo ukazuju da je postojala komunikacija između Tolimira i Karadžića, među ostalima, i da je Karadžić bio informisan, iz različitih izvora, uključujući Tolimirov sektor, na dnevnoj osnovi, o operacijama u Srebenici, u koje spada i komunikacija između 14. i 17. jula 1995", kaže se u odluci.

Dalje se navodi, da iako knjiga izvještaja pokazuje da je komunikacija postojala, vijeće je čulo dokaze da ti izvještaji nikada nisu pronađeni". Datum kada bi Tolimir trebalo da dođe da svjedoči, biće naknadno određen, javlja Tanjug.