BiH
26

Hasanović: Ako tijelo mog sina ne bude pronađeno, oduzet ću si život

FENA
Džemail Hasanović iz Glogove, koji je do prije dva dana štrajkovao glađu, najavio je da će, ako uskoro ne bude pronađeno tijelo njegovog sina, počiniti samoubistvo.

Odlučio se na ovaj čin jer je dugo godina tragao za kostima sina Dževada i kaže da mu je jedina želja da njegovi posmrtni ostaci konačno nađu smiraj.

Hasanović je danas prisustovao i ekshumaciji na lokalitetu Jasenova gdje su članovi ekspertnog tima pronašli jedno tijelo.

"Od početka ekshumacije je pronađeno jedno tijelo, nisam siguran da li je to moje dijete. Zaštićeni svjedok, nakon mojih deset sati štrajkanja, došao je i u tri noći me odveo na grobnicu. Ujutro sam poznao da ima tu nešto. Taj svjedok mi je rekao da je tijelo bez glave što se danas i potvrdilo. Ukoliko za sedam dana javno tužilaštvo ne pronađe ubice, ne pronađe tijela, ja ću se raznijeti. Javni tužilac će odgovarati za mene ukoliko ne uhapsi sve odgovorne za zločin, trinaest ih ima", kaže Hasanović.

Sadik Salimović iz Instituta za nestala lica BiH pretpostavlja da se na lokalitetu Jasenova nalazi još osam tijela, te se nada da je među njima i tijelo ubijenog Dževada.

"Vršimo potragu na lokalitetu Jasenova za osam žrtava rata koje su nestale 1993. i 1994. godine, gdje po određenim saznanjima postoje indicije da bi mogle biti na ovom lokalitetu. Nedaleko odavde smo danas ekshumirali jedno tijelo, nekompletno, bez lobanje. Mi ćemo i dalje nastaviti traganje", kaže Selimović.