BiH
39

Džemail Hasanović u srebreničkom selu Jasenova štrajkuje glađu na mjestu pogibije sina

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Džemail Hasanović iz Glogove od jučer od 10 sati štrajkuje glađu u srebreničkom selu Jasenova, na magistralnom putu Srebrenica - Milići, gdje mu je 7. marta 1994. godine ubijen sin Dževad Hasanović.

Džemail Hasanović ističe da je njegov sin išao u Žepu po hranu te da je ubijen prilikom zasjede koju je postavila srpska vojska. Osim Dževada, poginuli su i Meša Rizvanović i Azem Ljeskovica, dok je Smail Alić preživio zasjedu.

Hasanović je u izjavi za Agenciju Fena kazao da je štrajk glađu "možda jedini način da pronađe kosti svoga sina".

"Ovdje sam došao na mjesto gdje je ubijen moj sin. Do danas nisam došao do njegovih kostiju, niti do informacije gdje bi kosti mog sina mogle biti. Ne znam više šta da radim. Tri puta smo kopali ovdje", kaže Hasanović.

Poručuje da neće prekinuti štrajk i otići s tog mjesta dok ne budu pronađene kosti njegovog sina.

"A za moj život su odgovorni Murat Hurtić i Sadik Selimović koji rade na pronalasku nestalih, i inspektori. Želio bih da se sa svima suočim ovdje. Neću ići odavde dok se ne pojavi i javni tužilac. Želio bih poručiti svim porodicama poginulih i nestalih da mi se pridruže", dodao je Hasanović.

Kaže da je Jasenova mjesto pogibije njegovog sina, jer postoji preživjeli svjedok Smail Alić, kao i da je ogorčen zbog sporog pronalaska nestalih.

Sadik Selimović, član Instituta za nestale Bosne i Hercegovine, rekao je da će u Jasenovoj uskoro početi ekshumacija na dvije lokacije za koje se pretpostavlja da su masovne grobnice.

-Od Tužilaštva očekujem papirologiju i sljedeće sedmice bi trebala početi ekshumacija na dvije lokacije koje imamo u Jasenovoj - naveo je Selimović.