BiH
0

Harčenko: PIC neće reagirati zbog blokade u Vladi FBiH

FENA
Federacija BiH je očekivano prvo pitanje, zbog svega, zbog blokade, zastoja, nefunkcioniranja. Mislim da OHR neće reagirati, da Vijeće za implementaciju mira (PIC) neće reagirati i da Inzko neće intervenirati, rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" Aleksandar Bocan Harčenko ambasador Rusije u BiH.

Govoreći o blokadi Federacije BiH navodi da svako u okviru PIC-a razmišlja na svoj način i kaže da apsolutno nije nikakva tajna da je na svakom sastanku PIC-a Federacija tema.

"Odnosi u Federaciji, ublažavanje i rješavanje krize, razgovori oko Mostara, o svemu pričamo. Zaista nijednom nisam čuo da je neko izrazio mišljenje da PIC treba reagirati ili da visoki predstavnik mora odlučiti", kazao je Harčenko.

Što se tiče Rusije, dodaje, da Rusija odavno nije pristalica nikakvih nametanja odluka izvana i "bez obzira na to što je PIC ovdje, što je OHR ovdje, mi nismo zato da odluku donesu stranci".

Na pitanje hoće li danas biti postignut dogovor na sastanku sedmorke u Briselu naglašava da ako dođe do dogovora bit će to iznenađenje.

"BiH je zemlja s dosta političkih tenzija i igara, ali i zemlja iznenađenja. Treba priznati, rješenje za Sejdić - Finci traži veliku političku ulogu, svugdje u BiH, u oba entiteta i na nivou države. To nije sitnica", rekao je Harčenko.

Podsjetio je da Ruska Federacija "navija za BiH na putu ka EU", ali kaže da do sada nije vidio neko finalno rješenje na pomolu.

Naglasio je da je veći dio problema, možda i čitav na Federaciji, u odnosima između hrvatske i bošnjačke strane, smatrajući da je neophodno da između njih dođe do kompromisa.