{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PIC poručio političarima: Uozbiljite se i počnite ispunjavati obaveze

23.5.2013. u 18:20
70
40
PIC poručio političarima: Uozbiljite se i počnite ispunjavati obaveze
70
PIC poručio političarima: Uozbiljite se i počnite ispunjavati obaveze
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira duboko je zabrinut zbog nedostatak napretka BiH na planu reformi, što je prouzrokovalo daljnje zaostajanje BiH za ostatkom regiona, posebno u pogledu integracija u Evropsku uniju.
Upravni odbor PIC-a jasno je poručio političarima: Uozbiljite se i počnite ispunjavati obaveze za građane ove zemlje.

Na današnjoj konferenciji za novinare nije rečeno ništa novo. BiH nije napredovala u realizaciji programa 5+2 koji je uvjet za zatvaranje OHR-a, nije pronašla političko rješenje za implementaciju presude Sejdić-Finci, nije riješeno pitanje Mostara, niti je napravljen ključni napredak za priključivanje NATO-u.

"Političari su pokazali neuspjeh da se osigura demokratska efikasnost i riješi ekonomska kriza. I dalje je prisutna retorika koja poziva na podjele. Neuspjesi su u kontrastu s napretkom koji su ostvarili susjedne zemlje. Ambasadori UO PIC-a su se čudili da je Srbija uspjela postići dogovor i naći rješenje o pitanju Kosova, a da BiH nije mogla naći rješenje za presudu Sejdić-Finci. Ja vas pitam šta je teže: postići dogovor Srbije s Kosovom ili implementirati presudu Sjedić-Finci ili riješiti pitanje Mostara?", rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svom obraćanju medijima.

Inzko je istakao kako su neki ambasadori izrazili zaprepaštenost nepostojanjem odgovornosti kod bh. političara koji upravljaju ovom državom.

Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Naglasio je i to kako je amandman koji je Doris Pack, članica Evropskog parlamenta, predložila na glasanje kojim bi se BiH isključila iz članstva, a samim tim bilo bi joj stopirani i IPA fondovi zvono za uzbunu BiH i njenom vodstvu jer je mogao biti usvojen.

PIC je podržao inicijativu za rekonstrukciju vlasti u FBiH istaknuvši kako bi se time smanjili troškovi, ostvarila ušteda i postigao efikasniji rad.

Data je puna podrška radu sudova i tužilaštava u BiH, te ja istaknuto kako se 35 odluka Ustavnog suda BiH moraju ispoštovati.

"Međunarodna zajednica nije neko ko se bavi nekolicinom političara veće građanima, a ta mala nekolicina političara nije u stanju da zastupa četiri miliona građana, a problemi se gomilaju", kaže Inzko.

Na sjednici PIC-a istaknut je problem nemogućnosti izdavanja Jedinstvenog matičnog broja te je upozoreno kako bi to moglo predstavljati problem za građane BiH da posjeduju pasoše i putuju van zemlje.

"Rješenje je bilo nadomak ruke, ali su neki odlučili da ga opstruiraju", tvrdi Inzko.

Roderick Moore (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Roderick Moore (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Posebna pažnja ove godine posvećena je rješavanju pitanja statusa Grada Mostara.

"Međunarodna zajednica i ambasadori ne mogu vjerovati da to pitanje nije riješeno ni nakon 2,5 godine i da je to za žaljenje. Uvjeren sam da je pitanje Mostara moguće riješiti i da je to mnogo manje komplicirano pitanje od Kosova. To je problem koji se može riješiti s minimalnom dozom dobre volje i kreativnosti. Jednoglasno mišljenje je da su vladajuće stranke SDA i HDZ bile u potpunosti neefikasne i nisu pokazale ni najmanju volju da to riješe", rekao je Roderick Moore, prvi zamjenik visokog predstavnika.

Na kraju, Inzko je rekao kako je do sada u UO PIC-a vladalo najviše raspoloženje za korištenjem Bonskih ovlasti, ali da do te odluke nije došlo te poručio građanima BiH da imaju "olovku" koju pametno trebaju iskoristiti na sljedećim izborima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: