BiH
3

Kriza u FBiH i politička retorika iz RS neke od tema sjednice PIC-a

SRNA
Sa sjednice PIC-a (Foto: Arhiv)
Sa sjednice PIC-a (Foto: Arhiv)
U Sarajevu je počela dvodnevna sjednica Upravnog odbora Vijeća za iimplementaciju mira (PIC) na kojoj će biti razmatrana trenutna politička situacija u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je novinarima prije početka sjednice da će PIC razmatrati krizu vlasti u Federaciji BiH, političku retoriku iz Republike Srpske, vladavinu zakona u BiH i neprovođenje odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

Na pitanje da li se očekuje da Upravni odbor PIC-a naloži visokom predstavniku da preduzme oštrije reakcije prema predstavnicima domaćih vlasti, Inzko je rekao da će se o tome sigurno razgovarati i razmišljati, ali da je važno postići što veći konsenzus o tom pitanju.

Sjednici prisustvuju politički direktori i ambasadori zemalja članica PIC-a, visoki predstavnik u BiH, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen i njegov zamjenik Renzo Daviddi.

U ime institucija BiH sjednici prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

U saopštenju iz OHR navodi se da će InZko predočiti osnovne trendove u procesu provođenja mira, s akcentom na teme sadržane u njegovom nedavnom izvještaju Vijeća sigurnosti UN.

Delegacija Vijeća ministara BiH, sa Bevandom na čelu, obavijestit će članove PIC-a o planovima za dalji napredak BiH, dok će predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, EU i NATO-a izvijestiti o napretku koji je BiH postigla na rješavanju fiskalnih izazova i ispunjavanju zahtjeva za evropske i euroatlantske integracije.

Sutra u 16.45 sati, nakon sjednice PIC-a, Inzko i Moore će u OHR-u održati konferenciju za novinare.