Manjak odlučnosti
165

Hans Koschnik je rizikovao život da ujedini Mostar 1996., Schmidt se na prvi znak prijetnje povukao

S. M.
Danas je visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio da je otkazao odlazak u Banju Luku zbog navodno postavljenih barikada u Republici Srpskoj. Sporan je to izgovor kada znamo da su međunarodni predstavnici odmah poslije rata, u puno težim uslovima rizikovali svoje života da bi proveli reforme.

Tako su u februaru 1996. godine hrvatski nacionalisti napali tadašnjeg EU administratora u Mostaru Hansa Koschnika i njegovu delegaciju jer je u februaru te godine ponudio "Prelazni statut grada" koji je predviđa integraciju Mostara kroz šest gradskih općina i uspostavu Centralne zone.

Tadašnja vlast, predvođena HDZ-ovim gradonačelnikom Mijom Brajkovićem prekinula je sve kontakte s administracijom Evropske unije, a veća grupa ekstremista napala je Koschnika.

Na predstavnike EU pucano je iz vatrenog oružja i demoliran je automobil u kojem se nalazio. Tada je u zapadnom dijelu Mostara oštećeno 13 automobila policije Zapadnoevropske unije i šest automobila EU.

Kako su istakli iz "Centra za mir" povodom smrti Koschnika 2016. godine on je u dva navrata preživio atentat, ali je ostao uspravan i dosljedan ciljevima svoje misije.

Više od dvadeset godina kasnije, u trenutku koji je puno manje dramatičan nego 1996. godine, visoki predstavnik nije bio spreman uzet minimalan rizik. Da je otišao u Banju Luku, čak i da je njegov put blokiran, ispao bi heroj u očima građana. Osim toga, šta god da je napravio vratio bi fokus na Bosnu i Hercegovinu i podrška zapadnih zemalja mogla bi biti samo veća, a ne manja.

Milorad Dodik, koliko god povlačio radikalne poteze, nikad ne bi ni pomislio da na bilo koji način ugrozi visokog predstavnika.

S druge strane već se opravdano postavlja i pitanje da li je moguće da snage EUFOR-a nisu mogle zaštititi visokog predstavnika Christiana Schmidta i osigurati mu nesmetan dolazak i boravak u Banjoj Luci, jer čemu onda uopšte služe međunarodne snage?