BiH
0

Hankić: Bez konkretnih rješenja nakon sastanka s Hrkaćem

FENA
Predstavnici radnika firme "Gredelj" iz Dobošnice razgovarali su danas u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu sa stečajnim upraviteljem firme Perom Hrkaćem, ali je sastanak završen bez konkretnih rješenja za radničke probleme.

Ovo je danas novinarima koji su ispred zgrade Ambasade čekali ishod sastanaka kazao dopredsjednik Sindikata firme "Gredelj" iz Dobošnice Hamzalija Hankić, dodajući da stečajni upravitelj nije mogao odgovoriti na pitanja radnika šta će se desiti s kapitalom firme.

"Pitali smo može li pokrenuti proizvodnju, nije nam mogao odgovoriti. Odgovora nije bilo ni na pitanje kako će nam isplatiti plaće i izmiriti obaveze prema radnicima", kazao je Hankić.

Hrkać je upoznao radnike o planovima sa Željeznicama Federacije BiH, ali Hankić tvrdi da jasnih informacija o svemu tome nema, te je najavio da bi mogao biti pokrenut i stečajni postupak u firmi.

"Tokom razgovora uvidjeli smo da je ovo samo kupovina vremena, odnosno dalja dubioza naše firme. Zbog svega ovog žao nam je što smo jučer povukli radnike iz štrajka ispred zgrade Ambasade Hrvatske jer smo mislili da će nakon što dođe Hrkać naši problemi biti riješeni", pojasnio je Hankić.

Naglasio je da će sada otputovati u Dobošnicu gdje će razgovarati s radnicima, ali nije mogao reći šta će radnici dalje poduzeti u namjeri da se bore za svoja prava. Samo znam da neće izaći na dobro, rekao je.

Najavio je da će sutra razgovarati s predstavnicima Vlade Federacije BiH kada će jasno kazati da stečajni upravitelj nije mogao naći rješenje za probleme radnika.

Radnici "Gredelja" iz Dobošnice kod Lukavca 15 dana protestirali su u Sarajevu ispred zgrade hrvatske ambasade tražeći uplatu zaostalih plaća i doprinosa.