{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podrška Saveza samostalnih sindikata radnicima "Gredelja"

F
21.10.2014. u 12:39
6
1
Podrška Saveza samostalnih sindikata radnicima "Gredelja"
6
Naša firma se može spasiti u vrlo kratkom vremenu jer postoje potrebni kapaciteti da radnici nastave raditi, ali je za to potrebna dobra volja - izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Sindikata "Gredelj-Revoma" iz Dobošnice Hamzalija Hankić.
Foto: FENA
Foto: FENA


Grupa radnika fabrike specijalizovane za remont vagona "Gredelj" protestuje ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu i traži od stečajnog upravnika zagrebačkog "Gredelja", koji je većinski vlasnik pogona u Dobošnici, da zaustavi njihovu agoniju. Radnici "Gredelja" stupili su u štrajk glađu i ističu da godinama nemaju zdravstveno osiguranje, niti uvezan radni staž.

Radnike "Gredelja" obišli su i sa njima razgovarali predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić i predsjednik Sindikata metalaca KS-a Bajro Melez.

Foto: FENA
Foto: FENA


"Dogovorili smo sa radnicima "Gredelja" da uputimo pisma premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, Sindikatu Hrvatske, Konzulatu Hrvatske u BiH i našim instutucijama vlasti u kojima ćemo upozoriti na ovaj problem", izjavio je Hadžić za Agenciju FENA.

Krajem septembra u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija održan je sastanak na kome je dogovoreno da će za početak oko 30 radnika firme "Gredelj" iz Dobošnice biti angažovano na poslovima remonta vagona za potrebe Željeznica Federacije BiH u remontnoj radionici u Rajlovcu u Sarajevu gdje bi ostali do osposobljavanja radionice u Banovićima, koja je također u vlasništvu Željeznica Federacije BiH.

Foto: FENA
Foto: FENA


"Ministarstvo je ponudilo dio rješenja, ali je potrebno problem riješiti kvalitetnije i dugoročno omogućiti da se radnici uposle. Činjenica da većinski vlasnik firme nije iz BiH i da je u stečaju, jeste otežavajuća okolnost, ali se problem može riješiti ako postoji dobra volja. Niko ne osporava njihovo vlasništvo, mi samo želimo da radnici nastave raditi jer za to postoji potencijal i potreba", dodao je Hadžić.

Radnici "Gredelj – Revoma" iz Dobošnice žrtve su loše privatizacije i često su morali protestirati tražeći zarađene plaće i uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja.

Istovremeno, u Dobošnici štrajkuje 70 radnika te firme, kazao je Hankić, dodajući da im svaka podrška, a posebno SSSBiH, odnosno Sindikata metalaca BiH, puno znači.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: