BiH
4

Handžić: Zašto Grad Sarajevo smanjuje budžetska izdvajanja za javne kuhinje i osobe s invaliditetom?

Klix.ba
Klub vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva dostavio je komentare na predloženi Nacrt budžeta Grada Sarajeva.

"Važno je najprije naglasiti da je obrazloženje Nacrta budžeta veoma oskudno. Npr. u stavkama stoji da će ići 700.000 KM za saniranje fasada i 413.000 KM za izvršenje presuda, ali nema ni riječi o kojim presudama i fasadama se radi. Tako je planirano i 3.000 za kompjutersko opremanje jednog zavoda za koji se uopće ne zna da li postoji. Itd.“, kazao je Vibor Handžić, šef Kluba vijećnika Naše stranke te dodao:

"Uputili smo prigovor na stavku za kupovinu motornog vozila u iznosu od 45.000 KM, zatim na planirani iznos od 340.000 KM za finansiranje parlamentarnih grupa, što smatrano nedopustivim, jer sarajevske općine mnogo manje izdvajaju za tu svrhu, iako imaju mnogo veće budžete od gradskog. Smatramo neopravdanim i povećanje izdvajanja za vjerske zajednice, jer postoje priroritetnije oblasti".

Naša stranka je predložila i da se poveća grant za Gorsku službu spašavanja, kao i za finansiranje zapošljavanja mladih,

"Uradili smo to jer je predloženo izdvajanje od 20.000 KM – minorno za tu svrhu. Također, tražili smo povećanje iznosa za uvođenje signalizacije za slijepa i slabovidna lica. Pobunili smo se i zbog tog što su sredstava za javne kuhinje – prepolovljena. Isto je i sa izdvajanjima za osobe sa invaliditetom (zvučne novine i biblioteka)“, zaključio je Handžić.