Laskavo priznanje
0

FOTO / Hamdija Lipovača najbolji evropski političar u BiH

Sarajevo-x.com
Nakon što je prošle godine proglašen evropskim načelnikom, dr.sci. Hamdija Lipovača, aktuelni premijer USK, najbolji je evropski političar Bosne i Hercegovine za 2011. godinu. Ovo prestižno priznanje doktoru Lipovači je uručeno na svečanosti u povodu Dana Evrope, održanoj u organizaciji Evropskog pokreta u BiH u hotelu Bistrica na Jahorini.

U obrazloženju odluke o proglašenju doktora Hamdije Lipovače evropskim političarem Bosne i Hercegovine, žiri je naveo da je svojim dugogodišnjim radom i angažmanom, prvo u funkciji načelnika Općine Bihać, kada je kao najmlađi načelnik u BiH, u mnogome unaprijedio imidž grada i kvalitet života svojih sugrađana, a zatim na poziciji premijera USK, za vrlo kratko vrijeme ostavio upečatljiv utisak, te je zaslužio da ponese epitet najboljeg evropskog političara Bosne i Hercegovine za ovu godinu.

U prigodnom obraćanju nakon dobijenog priznanja, premijer Lipovača je još jednom istakao da građani BiH jesu za Evropu i Evropsku uniju, ali, tek nakon što, kako je rekao, ne uredimo svoju kuću koja se zove Bosna i Hercegovina. To se, prije svega, odnosi na neophodnost ustavnih reformi, koje se, kako je kazao premijer Lipovača, moraju uraditi na iskren i odgovoran način, poštujući prava i legitimnost svih naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini.
"Moramo poštovati volju bošnjačkog naroda za garancije o nepovredivosti avnojevskih granica BiH i ravnopravnost svih njenih naroda i građana na cijelom teritoriju s jedne strane a, s druge strane, poštovati težnje srpskog naroda za garancijama opstanka RS-a kao garanta vlastitog za opstanka", istakao je Lipovača. "Isto tako, moramo biti svjesni da i hrvatski narod treba više nego ikada pomoć i razumijevanje da se osjeća zaštićeno i sigurno kao i ostala dva naroda. Onog trenutka, kako je istakao, kada mi u Bosni i Hercegovini uredimo sebe i dovedemo u red po mjeri svih naroda i građana koji žele Bosnu i Hercegovinu, tek tada možemo uzeti svoje pravo koje nam pripada hiljadugodišnjom tradicijom, a to je upražnjeno mjesto za briselskim stolom i biti nova zvjezdica na evropskoj zastavi."
Na ovoj je svečanosti za izuzetan doprinos u osnivanju, razvoju i trajanju Evropskog pokreta u BiH na putu ka liderskoj poziciji u procesu evropskih integracija, posebno priznanje dobila i Općina Bihać, što je kako je kazao načelnik Općine Bihać, Albin Muslić, samo još jedna potvrda kontinuiteta Bihaća kao otvorenog grada na putu ka evropskim integracijama, saopšteno je iz Pres-ureda Vlade USK.

Ovogodišnjoj svečanosti, čiji je domaćin bila Opština Pale, koja je proglašena evropskom opštinom, prisustvovali su brojni predstavnici državnih institucija, entitetskih i kantonalnih vlasti, načelnici gotovo svih bosanskohercegovačkih općina, te diplomatskog kora, koje je predvodio mađarski ambasador u BiH, Laszlo Toth.