Večernjakov pečat
0

Franjo Rajković osoba godine u BiH, a Josipović osoba godine u regiji

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Priznanje "Večernjakov pečat" za osobu godine u BiH u petak je navečer na svečanosti u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru dobio Franjo Rajković, gospodarstvenik iz Viteza, dok je za osobu godine u regiji izabran hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Prestižno priznanje, koje se već desetu godinu zaredom dodjeljuje osobama iz BiH, Rajkoviću je uručio direktor UniCredit banke u BiH Berislav Kutle, dok je "Večernjakov pečat" hrvatskom predsjedniku uručio glavni urednik bh. izdanja Večernjeg lista Jozo Pavković.

Rajković je, nakon što je primio priznanje, zahvalio svim čitateljima Večernjeg lista koji su glasovali za njega, a Ivo Josipović je istaknuo kako mu je ovo priznanje značajno jer su BiH i Hrvatska dvije prijateljske zemlje.

"Naš je cilj isti, i Hrvatska će učiniti sve da BiH uđe u EU. BiH sa zemljama regije ima europsku budućnost", kazao je Josipović, naglasivši da se "u BiH osjeća kao doma".

Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću na svečanosti je dodijeljeno priznanje "Media press" kao osobi koja je ostavila najbolji dojam u javnim nastupima, a makedonskom predsjedniku Đorgeu Ivanovu priznanje za stabilizaciju odnosa u regiji.

Priznanje za uspjeh godine dobio je glavni tužitelj BiH Milorad Barašin, a apostolskom nunciju u BiH Alessandru D'Erricu uručeno je priznanje za međureligijski dijalog. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović dobio je priznanje u kategoriji za doprinos približavanju BiH Europskoj uniji.

Priznanja su još dobili: muftija banjolučki Edhem ef. Čamdžić, Gradimir Gojer, Matan Žarić, Srećko Nakić, HKK Široki, dr. Krešimir Rotim, Anna Ibrišagić, te Alfredo Castiglione. Za događaj godine u BiH proglašena je suradnja HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, a priznanje je primio Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.

Tokom svečanosti Večernjakovog pečata, koju je izravno prenosila BHRT te HRT plus, hrvatska premijerka Jadranka Kosor je putem video poruke istaknula kako je ravnopravnost naroda ključna za stabilnost Bosne i Hercegovine.

"Bez ravnopravnosti Hrvata s druga dva naroda nema ni stabilnosti BiH", kazala je hrvatska premijerka.

Na dodjeli priznanja bili su visoki dužnosnici iz Federacije BiH, Republike Srpske i zajedničkih državnih institucija kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Osim političara, Večernjakov pečat nazočili su i mnogobrojni gospodarstvenici, te osobe iz javnog života BiH i Hrvatske.

U zabavnom dijelu programa zvijezda večeri bio je poznati talijanski pop tenor Piero Mazzochetti, a uz pratnju Katedralnog oratorijskog zbora Mostar pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića i Simfonijskog orkestra Dubrovnik nastupili su i Renata Sabljak, Đani Stipaničev te Ivan Mikulić.

Voditelji programa bili su Maja Čengić s BHRT-a i Duško Čurlić sa zagrebačkog HRT-a.