Ratni komandant
1.4k

Hamdija Abdić Tigar o "Oluji": Hrvatska jeste olakšala Armiji, ali sami smo spriječili masakr

B. R.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Hamdija Abdić Tigar, zapovjednik 502. viteške brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), u razgovoru za Klix.ba je evocirao uspomene na vojno-redarstvenu akciju "Oluja". Između ostalog, podsjetio je na ulogu 5. korpusa ARBiH u ovoj akciji.

Dvije brigade ARBiH su angažovane uoči početka akcije, istakao je.

"Odmah u toku noći uspjeli smo da razbijemo linije - da ubacimo jedinicu i da ih ustvari napadnemo iznutra. Ujutro, na Rakovici kod Plitvičkih jezera smo im nanijeli teške gubitke. Zarobili smo više od stotinu vojnika koji su bili mahom iz Srbije. Iz Novog Sada i Beograda, pojačanja koja su im došla", istakao je Abdić.

Na spomenutom području došlo je do susreta ARBiH i hrvatskih vojnika. Abdićev zadatak je bio da sa saborcima djeluje od Rakovice prema Velikoj Kladuši - tokom rijeke Korane.

"Imali smo dogovor da spoj napravimo na Raštelima", dodao je.

Podsjetio je i na to da je tokom akcije poginulo 15 njegovih saboraca. Abdić smatra da bi "Oluja" bila uspješna bez učešća 5. korpusa ARBiH.

"Apsolutno da bi. Hrvatska vojska je u svakom slučaju radila svoj posao. Oslobađala je svoju zemlju. Mi im na tome čestitamo. Naša uloga je bila da rasteretimo. Ja moram reći da smo imali napad na teritoriji Hrvatske sa 18. na 19. juli gdje nas je kompletan specijalni korpus SAO Krajine napao zajedno s Abdićevim (op. a. Fikret Abdić) snagama. Bilo je 20.000 pješaštva. Mi smo zaustavili tenkove i uništili ih. Vratili smo ih na početne položaje. Dakle, 24. jula smo zaustavili njihovu ofanzivu. Dobili smo zadatak za oslobađanje dijela RS-a i dijela gdje sam ja bio", kazao je.

Prema njegovim riječima, molio je Boga da im vrati milo za drago jer kada god je imao borbu s vojskom RS-a, desio bi se i napad sprskih snaga s područja Hrvatske zajedno sa snagama Fikreta Abdića. Kako je kazao, imao je mjesecima odnosno godinama plan kako da im se suprotstavi koji je i ostvario.

Smatra da djelovanje Hrvatske vojske jeste olakšalo ARBiH. Ali, ne smatra da su spriječili teške zločine u Krajini.

"Vjerovatno me pitate da li su spriječili masakr u bihaćkom okrugu - nisu. Taj masakr se nikada ne bi desio niti se mogao desiti. Ako nam se masakr nije desio 1992. odnosno 1994., onda se ne bi desio ni 1995.", zaključio je Abdić.

Kao razlog za to je naveo to što su imali dovoljno oružja i što su bili iskusni vojnici. Prema njegovim riječima, hrvatsko rukovodstvo je iskoristilo njih da bi dobilo zeleno svjetlo od Sjedinjenih Američkih Država da "Oluja" može početi. Poručio je da je tvrdnja da je ova akcija počela radi Krajine netačna.

"Da su htjeli radi nas, to bi uradili 1994. U Krajini je bilo sve na nama", ponovio je Hamdija Abdić Tigar u izjavi za Klix.ba.