|

Halebić: Nacrt budžeta Kantona Sarajeva u budućnosti bi mogao biti milijardu KM

Halebić: Nacrt budžeta Kantona Sarajeva u budućnosti bi mogao biti milijardu KM
18
F
FENA
19.12.2018. u 13:26
11
komentara
18

dijeljenja
Halebić: Nacrt budžeta Kantona Sarajeva u budućnosti bi mogao biti milijardu KM Foto: H. M./Klix.ba
Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić danas je na sjednici zastupnicima Skupštine KS prezentirao Nacrt budžeta KS za 2019. godinu koji iznosi 928.370.876 KM.
Halebić je kazao da je ovo najveći budžet, da je realan i ostvariv, a da je dosad stabilno punjenje znak da bi se on ubuduće mogao povećati i na milijardu.

"Na rast budžeta najviše je utjecao rast prihoda od poreza. Porezi čine 77 posto ukupnog budžeta. Samo od indirektnih poreza prikupljeno je 430 miliona KM, prihodi od poreza na dohodak iznosili su 144 miliona KM, dok su prihodi od poreza na dobit iznosili 128 miliona KM", pojasnio je Halebić i dodao da je to pokazatelj oporavka privrede u Kantonu Sarajevo.

Budžet je namijenjen za brojne infrastrukturne projekte - izgradnja prve transferzale, projekti gasifikacije Bjelašnice, rekonstrukcija vodovodne mreže, izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, projekte izgradnje novih industrijskih zona, ulaganja u obrazovanje, energetsku efikasnost objekata i drugo. Planirana su sredstva i za plaće 11.086 uposlenika koji su na budžetu KS.

Premijer KS Adem Zolj je napomenuo da je na budućoj Vladi KS da učini sve kako bi riješila pitanje povratka imovine Kantona Sarajevo čija se vrijednost procjenjuje na više stotina miliona KM. S tim sredstvima, kako je rečeno, budžet KS može biti i veći od aktuelnog nacrta budžeta.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...