BiH
0

Hahn: Stanje medijskih sloboda na Balkanu je zabrinjavajuće

FENA
Johannes Hahn (Foto: EPA)
Johannes Hahn (Foto: EPA)
Stanje medijskih sloboda na Balkanu je postalo zabrinjavajuće i treba mu se što prije posvetiti - izjavio je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn na današnjoj regionalnoj konferenciji "Izazovi medijskih sloboda" Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u Sarajevu.

Medijske slobode na Balkanu, prema Hahnu, zabrinjavaju Evropsku komisiju, posebno kada se vlade regiona miješaju u rad i prijete nezavisnosti javnih emitera, javlja BIRN.

"Suočavamo se s važnim izazovima koje treba hitno riješiti", poručio je Hahn prilikom video obraćanja na BIRN-ovoj regionalnoj konferenciji.

Pored vlada koje ometaju rad, Hahn smatra da se trebaju uložiti dodatni napori na osiguranju političke i finansijske neovisnosti javnih emitera, te ojačati regulatorne agencije i osigurati brže funkcioniranje tijela za samoregulaciju.

Komesar Hahn je rekao da će nastaviti vršiti pritisak na vlade zemalja regiona da unaprijede stanje.

"Postoji potreba da se riješi pitanje ekonomskog pritiska na medije, uključujući transparentnost vlasništva nad medijima i sprečavanje monopolizacije", kazao je Hahn, istaknuvši i da treba osigurati transparentnost vladinog oglašavanja.

Prema riječima Hahna, sloboda izražavanja i medija su suštinsko pitanje evropskih integracija.

"Sloboda govora, kao i informirani i profesionalni mediji su neophodni za demokratsko društvo jer su bitni za građane koji donose odluke o budućnosti zemlje. Bez medija, javnost ne može prosuditi opcije niti ocijeniti političke lidere, a opasne predrasude i zablude rastu i potkopavaju prilike za mir i stabilnost", rekao je Hahn.

Regionalna konferencija "Izazovi medijskih sloboda" dio je obilježavanja 10. godišnjice rada BIRN-a.

"Želim čestitati i zahvaliti se BIRN-u na njegovim naporima i doprinosu slobodi izražavanja i medija na Balkanu. Bolje od mene ste upoznati sa moći slobode izražavanja i medija, kao i složenih prijetnji s kojima se mediji suočavaju u vašim zemljama. Podrška profesionalnom novinarstvu u ovom smislu te obuka novinara su od ključnog značaja. BIRN je jak partner u regionu koji nudi različite usluge s ciljem da izgradi i ojača kvalitetan tim novinara diljem Balkana", naglasio je Hahn.

Direktori BIRN-a i medijski stručnjaci okupili su se u Sarajevu kako bi razgovarali o problemima u ovom sektoru. Na konferenciji je sačinjen set preporuka za vlade zemalja Balkana, u cilju popravljanja stanja medijskih sloboda. Preporuke su rezultat zajedničkog napora više od 30 medijskih radnika i stručnjaka koji su se okupili u Sarajevu.

Oni su diskutirali o pravima radnika, državnom finansiranju medija i javnim emiterima, medijskom tržištu, transparentnosti vlasništva nad medijima, te zastupljenosti ranjivih i marginaliziranih grupa u medijima.

Sastanak u Sarajevu je dio Foruma organizacija civilnog društva zapadnog Balkana, zajedničkog projekta koji sprovode Fondacija Friedrich Ebert i Institut Karl Renner iz Beča, a u saradnji s Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije.

Preporuke što će biti predstavljene u Sarajevu postat će dio šireg paketa koji će biti prezentiran u augustu na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču.

Samit je nastavak takozvanog berlinskog procesa koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel u augustu prošle godine, kako bi pokazala političku opredijeljenost širenju Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana.