Bajramska poruka
1k

Hafiz Bugari: Vrijeme je da nastavimo post od svega što Allah ne voli i što uznemirava drugog

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hafiz Sulejman Bugari je, povodom Bajrama, poručio da je vrijeme da nastavimo post od svega što Gospodar ne voli i što uznemirava drugog, kako bismo iskoristili blagodati razgovora i dijaloga, izgradili povjerenje i prisnost jer bez toga život je težak, gorak i distanciran.

"O plemenite duše, lako je izgovoriti šehadet, svjedočiti da nema drugog boga osim Allaha, ali je teško biti svjedok protiv sebe i svoga ega. Lako je klanjati, ali je teško ružne misli i navike od sebe i drugog otklanjati. Lako je postiti, ali je teško od loše akcije i reakcije, uvreda, pesimizma, sebičnosti, hvale i od dominacije zapostiti. Lako je zekat davati i pomagati, ali je teško time ne zarobljavati, ne prigovarati i drugom ne odmagati. Lako je na hadždž otići, ali je teško otići onom ko tebi ne dolazi, oprostiti onom ko te uvrijedi i svima dobro željeti. Lako je vjerovati, ali je teško ljubav, brak, rodbinu, bratstvo i povjerenje sačuvati. Lako je govoriti ja sam dobar čovjek, ali je teško slušati Dobrog, biti, ostati i širiti dobro. Lako je braćo i sestre, brinuti se za sebe i svoju zadnjicu, ali je zločin zaboravljati, ne popravljati i ne podržavati svoju zajednicu", poručio je Bugari.

Istakao je da su vjernici posteći imali priliku stišati glas ega te tako bolje čuti glas duše jedan drugom, a posebno glas potištenog, potrebitog i usamljenog.

"Imali smo priliku fizički se viđati na teravijama, mukabelama, iftarima i predavanjima jer mimo ramazana se ne čujemo i ne vidimo osim virtuelno, pri tome nedovoljno posteći od negativnih komentara jedan o drugom. Drage i plemenite duše, evo još jedan sajam Allahove milosti je na izmaku, a pred nama su dani Bajrama, dani radosti, dani sreće. Nemojmo olako shvatati odnos prema drugom i drugačijem jer se kroz njega oslikava naša originalnost kojoj svakodnevno težimo. Molim Gospodara da nam ovaj ramazan bude uzrok lakšeg postizanja originalnosti i sreće na oba svijetu", stoji u bajramskoj poruci.