Nakon najava
13

Hadžović: Sumnjam da će se SAD značajnije angažovati u BiH, "Dejton 2" još uvijek nije realan

Piše: I. Č.
Denis Hadžović (Foto: Arhiv/FENA)
Denis Hadžović (Foto: Arhiv/FENA)
Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, pozdravio je nastojanja američkog kongresmena Michaela R. Turnera vezana za potrebu da Sjedinjene Američke Države preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja u regiji Balkana, ali za Klix.ba napominje da je još uvijek prerano pričati o potpisivanju "Dejtona 2".

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona Michael R. Turner pisao je ovih dana američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu ukazujući na prijeku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu regiji Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja. Usto, predložio je potpisivanje "Dejtona 2".

Hadžović nam je kazao da je Bosna i Hercegovina malo kompleksnija država te da zbog toga zaostaje za regionom.

"Očigledno je da BiH ne može sama riješiti probleme vezane za unutrašnje odnose. To je jedna inicijativa koja bi mogla naići na plodno tlo, mada sumnjam da će se Sjedinjene Američke Države angažovati značajnije na ovim prostorima. Prioriteti Amerike i Trumpa nisu usmjereni na Balkan, ali su ga uvrstili kao potencijalnu prijetnju, napominjući da je na Balkanu nezavršen posao i da bi moglo doći do oružanih nasilja", kazao je Hadžović.

On smatra da "Dejton 2" nije realan uslijed trenutnih okolnosti i nemogućnosti da postignemo dogovor u vezi zajedničke vanjske politike, NATO-a, izbornog zakona, ustavnih promjena...

"Realno, nije sazrelo vrijeme u Bosni i Hercegovini za "Dejton 2". Ipak odluku treba da donesu naše institucije i naši političari. Ubrzanim putem ka EU integracijama možda bi se otvorila prilika za krupnija pitanja koja bi olakšala svim građanima život. U ovom trenutku to nije realno, ali pozdravljam interes gospodina Michaela R. Turnera za zemlju", kategoričan je Hadžović.

Ističe da su i Bosna i Hercegovina i region došli u veći fokus i Evropske unije i Amerike.

"Vidjet ćemo da li će se na fonu zaštite od utjecaja Rusije malo više angažovati i biti prisutniji sa određenim potezima. Ali, bez obzira na inicijativu, ne vidim da je 'Dejton 2' realan bez obzira na inicijativu koja dolazi od tako visokih zvaničnika. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države u svojoj nacionalnoj sigurnosnoj strategiju nameću i Rusiju, i Kinu, kao zemlje koje mogu uzdrmati američke interese u svijetu, samim tim i u ovoj regiji na periferiji Evrope", napominje Hadžović.

Dodaje da su Rusija i Kina, pa i Saudijska Arabija i Turska, sve zemlje koje jačaju ekonomski, a samim tim šire svoj politički utjecaj na ovaj dio, što je normalno.

"Na Evropi i Americi je da, ukoliko imaju osjećaj da mi dijelimo zapadne vrijednosti, zaštite svoje interese koji su u najvećoj mjeri ovdje prisutni. Ali, evo vidimo da i građani Bosne i Hercegovine polako gube interes za Evropsku uniju, iako je podrška još uvijek velika. Građani su svjesni da bi dodatni poticaj bio poželjan da bi se sačuvali zapadni interesi i vrijednosti za koje smo još uvijek opredijeljeni u regionu", rekao je Hadžović.

Istakao je da vrijeme ide, mijenjaju se okolnosti, mijenjaju se odnosi snaga.

"U februaru ide Summit Evropske unije, na kojem su rekli da će se više pozabaviti Zapadnim Balkanom. Vidjet ćemo šta će nam to donijeti. Vjerovatno će i Amerika podržati malo bliži odnos. Vidjet ćemo da li će njihova administracija djelovati. Imamo situaciju da će se sredstva koja se usmjeravaju za podršku biti manja, jer State Department ta sredstva usmjerava na vojnu podršku. Tako da to može značiti manju podršku ovom regionu", zaključio je Hadžović.