{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hadžović: Događaji na Kosovu utiču na situaciju u BiH

F
2.10.2011. u 13:11
0
1
Hadžović: Događaji na Kosovu utiču na situaciju u BiH
0
Hadžović: Događaji na Kosovu utiču na situaciju u BiH
Denis Hadžović
Događaji na Kosovu, koju su eskalirali u proteklom periodu, utiču i na stanje u Bosni i Hercegovini, a kosovska kriza je svakako bila predmet raznih špekulacija i "trgovine" iz Republike Srbije, izjavio je u razgovoru za Fenu generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH (CSS) Denis Hadžović.
On ukazuje da već dugo postoje težnje da se gubitak Kosova kompenzira Republikom Srpskom.

"Nasreću, svi međunarodni akteri su na poziciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, tako da od te trgovine nema ništa. Međutim, vidimo prelijevanje kosovske krize u BiH, a politički zastoj u BiH u posljednjih pet godina dijelom je možda uzrokovan i takvim namjerama", kaže Hadžović.

Jedan vid refleksije događaja u vezi s Kosovom je i nepriznavanje Kosova od BiH, kao i dokumenata Kosova u BiH, tako da građani Kosova i ne mogu doći u BiH, naveo je on.

Generalni sekretar CSS-a vjeruje da kriza na sjeveru Kosova neće dalje eskalirati, ali da će biti i dalje izvor tenzija, imajući u vidu izjave brojnih političara iz Srbije da daju prioritet suverenitetu na Kosovu u odnosu na Evropsku uniju.

"Srećom takvih izjava nema od predstavnika vlasti, ali vidimo da i predsjednik Boris Tadić zastupa čvrsto stav da ni pod koju cijenu neće odustati od suvereniteta na Kosovu. S druge strane, vidi se da Kosovo želi ostvariti puni suverenitet na cijeloj svojoj teretoriji", rekao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, kompletna međunarodna zajednica, osim Rusije, je na poziciji da su Srbi izazvali posljednju krizu na Kosovo.

"Mislim da će većina međunarodnih aktera učiniti sve da se spriječi eskalacija krize i da se obje strane što prije vrate dijalogu", kazao je u razgovoru za Fenu generalni sekretar CSS-a Denis Hadžović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: