Problem postoji već decenijama
0

Tadić: Situacija na Kosovu je teška

SRNA
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Boris Tadić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbima na sjeveru Kosova "uputio poruku" u vezi sa najavom KFOR-a da će ukloniti barikade, ali nije želio da kaže šta im je rekao.

"Bilo bi neodgovorno kada bih preko medija poručivao ljudima šta treba da čine. Imam direktnu komunikaciju sa našim građanima na Kosovu i imam način da im uputim poruku. Već sam im uputio poruku", rekao je Tadić novinarima u pauzi regionalnog skupa o energetici.

Tadić kaže da je spreman da u svakom trenutku učestvuje u razgovoru sa Srbima sa sjevera Kosmeta i njihovim legitimnim predstavnicima.

On smatra da novonastala situacija ne treba da bude samo povod za diskusije u javnosti, već pred građane treba izaći sa efikasnim rješenjem.

"Teška je situacija na Kosovu, taj problem postoji više decenija, činimo bukvalno sve što možemo. Nećemo odustati od osnovnih principa, nećemo odustati od legitimnih interesa srpskog naroda i srpske države na Kosovu", poručio je Tadić.

On je istakao da Srbija danas taj problem tretira sagledavajući i albanske interese za razliku od nekog vremena u prošlosti. 

"Danas Srbija tretira taj problem imajući u vidu regionalnu i evropsku politiku, Srbija pokazuje međunarodnu odgovornost. Mi očekujemo da će i međunarodni činioci pokazati međunarodnu odgovornost, jer na Kosovu i Metohiji ne postoji samo albanska, već i srpska stvarnost i u to mi ubeđujemo svih ovih godina i međunarodnu zajednicu", istakao je Tadić.