Intervju za radio Deutschlandfunk
0

Schwarz-Schilling: Srbija izaziva nemire u regionu

Sarajevo-x.com
Christian Schwarz-Schilling
Christian Schwarz-Schilling
Srbija je država koja izaziva nemire u regionu, tvrdi nekadašnji Visoki predstavnik u BiH, Christian Schwarz-Schilling. Istakao je da Srbija i dalje minira Kosovo.

U intervjuu za radio Deutschlandfunk, koji prenosi Deutsche Welle, Schwarz-Schilling je kazao da Evropa nema jedinstvenu politiku spram srbije.

"Mislim da je velika greška što Evropska komisija i EU nisu jasno iznijele svoj stav nakon što je Međunarodni sud u Hagu potvrdio da je proglašenje nezavisnosti Kosova proteklo u skladu s međunarodnim pravom. EU je morala odmah da pozove pet članica koje nisu priznale Kosovo kako bi se napravio plan djelovanja, te obustavila blokada tih država spram politike koja bi mogla da se vodi prema Srbiji", kazao je Schwarz-Schilling.

"Srbija se prema BiH i Kosovu odnosi isto"

Kazao je da je ono što se trenutno odvoja na granici Kosova i Srbije kršenje prava.

"To je blokada carinske kontrole, blokada građana Kosova koji ne mogu da putuju sa svojim pasošima, to je situacija u kojoj ne postoji normalna robna razmjena preko granice. To znači da srpska strana do cilja, koji je vrlo jasan, pokušava da dođe prekršajima. Cilj je minirati nezavisnost Kosova gdje god je to moguće. Takvu državu, koja se uzgred isto tako ponaša prema BiH i to preko Republike Srpske, EU sada kao posrednik vodi u pregovore s Kosovom."

"Ulazak Srbije u EU je trenutno nemoguć"

Bivši visoki predstavnik u BiH dodao je i to da se Srbiji stalno popušta.

"Kada 16 godina nakon genocida u Srebrenici isporuče Ratka Mladića, onda ih svi tapšu po leđima i kažu: 'Izvrsno, put prema EU je otvoren'. To su psihološki gledano nemoguće stvari i EU to ne shvata. Tako se ne postupa prema nekome ko stoji u stalnom, fundamentalnom suprotstavljenom stavu prema susjedima i to čini po vlastitom nahođenju, a ne na temelju međunarodnog prava, nego na osnovu nacionalističke politike koju očito još uvijek podržava većina Srba", istakao je Schwarz-Schilling.

Rekao je i to da je u ovom trenutku ulazak Srbije u EU nemoguć, pogotovo prije BiH, Albanije i Kosova.

"Srbija pokušava ponovo pisati istoriju"

"Srbiji se jasno mora staviti do znanja da ovakvom politikom uništava svoju budućnost u EU. Ona mora prestati s pokušajima da manipuliše evropskim i međunarodnim pravom. Prisjetite se hapšenja Ejupa Ganića u Londonu, hapšenja Jovana Divjaka u Beču po nalogu Srbije. Radi se o pokušaju da se ponovo napiše istorija. Mislim da se moraju postaviti uslovi kako bi se stvari radikalno promijenile u samoj Srbiji. Čak i po cijenu da Boris Tadić, koji ne gleda rado na ono što nacionalisti čine, izgubi naredne izbore", kazao je u intervjuu.

Na kraju razgovora je istakao da bi vlada Kosova mogla uraditi neke stvari bolje.

"Deprimirajuće je za Kosovare da se uvijek stavljaju u istu ravan sa Srbijom i da se od njih traži da pregovaraju i učine nešto kako bi se došlo do rješenja. Imate jednu radikalnu stranu i drugu koja već dvanaest godina nešto pokušava", naglasio je Schwarz-Schilling.